Ангелина Тодорова е предложена за носител на “Златна значка на Шумен”

16:06, 21 юли 16 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дългогодишната читалищна и училищна деятелка Ангелина Тодорова е предложена за почетното звание “ Носител на златна значка на Шумен”. Докладната за отличието е внесена за разглеждане от председателят на Постоянната комисия по култура към местния парламент Венцислав Венков.

Ангелина Тодорова е родена на 29 март 1947 година в търговищкото село Здравец. През 1970 година се дипломира в Софийския университет със специалност “Химия”.

От 1971 до 1997 година Тодорова работи в сферата на образованието в Шумен. В този период е била учител по химия и заместник-директор на СПТУ “Васил Левски” в Шумен, директор на СОУ “Панайот Волов”, ръководител на образователния инспекторат в града.

След приключване на професионалната си кариера близо 20 години Ангелина Тодорова е секретар на Народно читалище “Добри Войников – 1856” в Шумен.

Предложението за удостояване на Ангелина Тодорова с почетното звание “Носител на златна значка на Шумен” бе единодушно гласувано днес по време на редовно заседание на Постоянната комисия по култура към местния парламент.

На предстоящата на 28 юли сесия предстои съветниците да вземат решение.

Внесеното от съветника Венцислав Венков предложение е придружено с подкрепителни писма от СОУ “Панайот Волов” и Трето основно училище “Димитър Благоев” в Шумен.

Инициативен комитет от предаването “Графити по въздуха” в ефира на програма “Хоризонт” на БНР и водещ Светлана Дичева е предложил пианистът проф. Цветан Константинов за званието “Почетен гражданин на Шумен”. Проф. Константинов има световна кариера на пианист, преподавал е пиано в академия “Джордж Вашингтон” в САЩ.

В предложението на инициативния комитет е посочено, че проф. Константинов е от известен шуменски род. Баща му е основател на Онкологичната болница в Шумен, а прадядо му е бил опълченец. Самият проф. Цветан Константинов обаче е роден в Кюстендил и в Шумен няма запазена памет за него. По тази причина зам.-кметът по култура Найден Косев е възложил да се издирят материали и факти, свързващи бележития музикант с Шумен. 

Виртуозният пианист е починал преди два месеца.

Статутът на званието “Почетен гражданин на Шумен” не позволява то да се присъжда посмъртно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама