Гьокче: Турският народ показа историческа солидарност и иска да е в ЕС

16:07, 21 юли 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският народ показа една историческа солидарност. Те се изправиха храбро срещу танковете и поискаха да защитят демократичния ред. Това каза посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче на извънредна пресконференция в посолството в София по повод събитията от последните дни и опита за преврат в южната ни съседка.

„Да проветрим въздуха, да кажем диретно нещата, за да може да получите вярната информация“, така дипломатът описа целта на изявлението си. Докато говори, зад него на голям екран се прожектират кадри от събитията – той предупреди, че някои от тях не са подходящи за всеки. Пред журналисти посланикът разказа за събитията от нощта на 15 юли, наричайки ги „организирана терористична кампания“.

„Имаме солидни доказателства, че заговорът е организиран от Фето – терористичната организация на Фетхуллах Гюлен“, каза Гьокче и добави, че всички съдебни процеси срешу заговорниците ще бъдат проведени според законите на конституцията и съдилищата ще преценят основателността на обвиненията. По думите му заповащите съдебни процеси срещу всички заподозрени за съпричастност в метежа ще зачитат човешките права.

„Изнервени сме от изопачаването на коментарите за това, което се случи в Турция“.

„Не трябва да има никакво съмнение, че процесите ще бъдат проведени при пълно зачитане на фундаменталните права и върховенството на закона“, каза посланикът и припомни, че Турция е основател на Съвета на Европа, който поставя най-високите стандарти за човешки права. По думите му южната ни съседка все още иска да бъде член на Европейския съюз.

„Положението е спокойно и общественият ред е възстановен, но оставаме нащрек“. Посланикът уточни, че извънредното положение е административна мярка, която ще позволи на институциите да си свършат по-бързо работата. Той увери, че няма да има никакви ограничения за пътуване на български граждани и в двете посоки. "Това не е военно положение", успокои той.

Посланикът информира, че „гръбнакът на заговорниците е заловен и законовите процедури срещу тях са започнали“. Пред медиите Гьокче отчете 24 идентифицирани заговорници и 50 заловени, но ранени по време на операциите. Добави и 8-те военни, които опитаха да избягат в Гърция, а по-късно Анкара поиска екстрадицията им.

Посланикът представи и статистика на жертвите и ранените. 246 души са загиналите, сред тях са цивилни, полиция и военни. 165 са мирни граждани. Ранените са 1500, като 150 са в тежко състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама