Чували със сода каустик откриха в село край Добрич

16:35, 21 юли 16 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири чувала със сода каустик са открити изхвърлени от неизвестен в района на бившите овчарници в село Карапелит. Част от чувалите са били разпокъсани.

Сигналът за опасния отпадък е подаден в полицията вчера около 11 часа от служител на Община Добричка, съобщиха за Topnovini.bg от Областната дирекция на МВР.

По случая е образувано досъдебно производство.

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков увери, че няма опасност за хората, тъй като веществото е на буци, а може да навреди само ако е в течно състояние.

Днес той сключи договор с лицензирана фирма, която да отнесе содата каустик и я ликвидира по начин, който е регламентиран от Закона за опазване на околната среда и водите.

Има хипотеза кой е изхвърлил опасния химикал. Последната дума ще имат полицията и прокуратурата.  

Натриевата основа е един от основните продукти, използвани при неорганичния синтез. В нефтопреработващата индустрия се прилага при алкалната очистка на горивата, за редуциране на съдържанието на серни съединения. Използва се като катализатор при получаването на биодизел от растителни масла. Широко приложение има в производството на сапун. Използва се при синтеза на мравчена киселина и др.

Сода каустик се употребява за дезинфекция на съдове за хранене и прибори, използвани в заведенията за обществено хранене. Ако содата каустик не бъде добре изплакната от бутилка или чаша, това може да доведе до смърт, защото започва разяждане на вътрешните органи.

Прилага се като активно вещество в битовата химия. Препоръчва се да се внимава, като се работи с него, защото причинява труднозарастващи рани и разяждане по кожата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама