Сметната палата ще направи одит на Летище София

16:37, 21 юли 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание реши да възложи на Сметната палата да направи одит на Летище София. Проверката ще е за периода от началото на 2013 г. до 30 юни т.г.

Предложението бе на депутати от БСП, начело с Румен Гечев, и е част от кампанията на левицата срещу ръководството на летището. Според БСП се наблюдава негативната тенденция в управлението на това дружество. За миналата година от реализиран оборот от над 118 млн. лв. печалбата на летище "София" е 5,6 млн. лв. при положение, че за 2007 г. печалбата е била 22 млн. лв. За 2008 постъпленията от аерогарата са 30 млн. лв., за 2009 и 2010 г.  - 15 млн. Ръководството на летището рапортувало за значителен ръст при броя обслужените пътници, полети, товари и пощенски пратки, които преминават през летището. "Това драстично се разминава с резултатите, които виждаме", гневят се червени депутати.

Членовете на бюджетната комисия дебатираха единствено срока, за който да се направи одит, като Гечев настоя той да включи и 2013 г. заради "една доста странна операция в дружеството”.

“160 дка от летището са продадени за 7 млн. лв. Земята е продадена на дружество, което дължи на държавата 50 млн. Земята е продадена на групата, в която влизат "България ер" и "Хемус" - две дружества към един холдинг, т. е. става дума за изумителен скандал", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама