С поправките за БНТ депутатите решават криза, която сами създадоха

16:54, 21 юли 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една промяна в Закона за електронни медии, която е внесена в парламента от Комисията по култура и медии и одобрена от всичките й членове, е на път да предостави безсрочно управление и на управителния съвет на БНТ и БНР. Депутатите вече приеха генералните директори на обществените медии да останат на длъжност и след изтичането на мандатите им, докато Съветът за електронни медии (СЕМ) избере нови ръководители. Очаква се утре парламентът да гласува и последните изменения в закона.

Ако парламентът не беше взел мерки относно изтичането на мандата на управителния съвет на БНТ, тогава е можело на 8 август да бъде блокирана дейността на обществената медия, обясни председателят на медийната комисия Славчо Атанасов по време на първата среща между комисията и регулатора.

Проблемът стана факт заради други поправки, внесени от депутатите от комисията - за безсрочното удължаване на мандатите на директорите на БНТ и БНР.

По думите на Атанасов кризата вече е разрешена. „Комисията с пълно единодушие – 16 гласа „за“, нула „против“ и нула въздържали се – на практика разкри пътя за внасянето в парламента на тези поправки в Закона за електронните медии“, отбеляза той.

От своя страна шефът на СЕМ Мария Стоянова му благодари че е помогнал на регулатора да реагира на първата поправка в Закона за електронни медии, така че да няма опасност БНТ да остане без управление.

„Тези два органа – парламентарната комисия и СЕМ като независим съвет трябва да работят в добър синхрон“, каза още Славчо Атанасов и допълни, че СЕМ е органът, който в ключов за „целия медиен свят в България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама