Мисионис е по-древен от смятаното до сега

17:15, 21 юли 16 / Култура 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2-3 века по-рано е започнало развитието на древния град Мисионис край Търговище от смятаното до сега. Това обявиха археолозите Николай Овчаров и Ангел Конаклиев, които проучват старините на пресконференция днес. Двамата застанаха пред медиите след поредната си ценна находка. Това е изящна бронзова игла със завършек образа на красива птица.

В присъствието на кмета на общината д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева бе обяснено, че находката изцяло променя мнението за развитието на града. Тя е намерена в сградата, смятана досега за кантора за търговия с Русия. Според археолозите Николай Овчаров и Ангел Конаклиев това откритие показва, че изследваното от тях здание всъщност е езически храм, защото такива фигури се откриват само там. Те датират открития предмет за 2-3 век и са категорични, че развитието на Мисионис е започнало от равнинната част под хълма по-рано от обявеното досега. До днес археологическите разкрития показваха, че градът се е зародил през 5- 6 век на хълма „Крумово кале“.

„Смятахме, че това е голяма обществена сграда, описана от арабския географ Ал Идриси, но днес сме убедени, че е езически храм”, съобщи Николай Овчаров. И обясни, че останките  се намират под сграда от 13-14 век.

Екипът е попаднал на постройката преди година при сондажи на местността. Размерите на сградата са 6,5х4,5 м. В близост до нея са намерени и известните капители, изложени в археологическата експозиция в Търговище, чиято датировка също е 2-3 век. Всичко това потвърждава мисълта, че екипите са попаднали на ранния Мисионис. Той съществува в равнината до 4 - 5 век, след което за да избегнат варварските нашествия, хората се изтеглят във високите части.

Планирано вървят разкопките в болярския квартал – съобщиха още археолозите. Той е терасовидно разположен в източната част на местността. Очаква се постройките там да достигнат 20 на брой. Ще бъде поставена табела с негова възстановка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама