2 500 се подписаха срещу връщането на таксите за детските градини в Търговище

18:18, 21 юли 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 2500 жители на селата в община Търговище се подписаха под протестно писмо срещу връщането на таксите в детските градини. То е адресирано до Кмета, Областния управител, Председателя на Общинския съвет и Клуба на Нестопанските организации.

Недоволството на родителите и учителите е срещу предложението на общинската администрация семействата отново да започнат да заплащат за престоя на децатааси в забавачките за всеки присъствен ден, както и срещу преобразуването на детските заведения от малките населени места във филиали на градините в града.

Към протеста днес официално се присъединиха и гражданските структури от Клуба на нестопанските организации. Те обявиха, че ако отново започнат да се събират такси за детските градини това ще бъде нарушение на политическите и морални ангажименти, поети от всеки от общинските съветници, а именно – да работят за добруването и благосъстоянието на всички жители на общината.

"Във време, когато безработицата в региона и особено в малките населени места е една от най-високите в страната, а доходите – едни от най ниските, ние считаме, че е задължение на местната власт да запази и продължи една от добрите практики, които е извоювала: осигуряване на равен достъп до образование от най-ранна възраст за всички деца. Доказано е икономически, че навреме направените инвестициите в ранното образование се възвръщат неколкократно след години." се казва в отговеното писмо на Клуба.

Митивите, които се посочват са, че когато в началото на миналата година таксите за забавачките отпаднаха е имало разчети, че през настоящата година в бюджетът  са били включени разходите за покриване на всички нужди за издръжка на детските градини в цялата община, и промяната в средата на годината е и морално, и икономически необосновано. От гражданските организации настояват още, че е недопустимо при такава промяна, която касае всички граждани да няма обществено обсъждане.

"Вносителите на предложението, освен общи фрази, не предвиждат никакви индикатори, които да докажат бъдещи евентуални промени в качеството на храната, в подобряването на материално техническата база, както и гаранции, че ще се прекрати събирането на допълнителни средства от родителите в детските градини." се посочва още в Откритото писмо.

Очаква се предложението за връщане на таксите за детски градини да бъде внесено на предстоящата сесия на Общински съвет, която е насрочена за 28 юли. Гражданските организации призоваха кмета д-р Дарин Димитров да оттегли предложението, а ако то все пак бъде внесено на сесията отправиха апел към общинските съветници да гласуват против неговото приемане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама