Турция спира временно спазването на Европейската конвенция за правата на човека

18:27, 21 юли 16 / Свят 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция преустановява временно прилагането на Европейската конвенция за правата на човека, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от световните агенции.

"Искаме режимът на извънредно положение в Турция да приключи за месец – месец и половина. Не предвиждаме въвеждането на комендантски час. Но докато е в сила режимът за извънредно положение временно ще бъде замразено прилагането на Европейската конвенция по правата на човека“, каза той. По думите му са установени структурни и индивидуални пропуски в работата на разузнаването в контекста на получената информация и приетите мерки по отношени на подготовката на преврата.

Вицепремиерът опроверга информацията, появила се в медиите, че Турция е загубила кораби от ВМС при осъществяване на опита за преврат.

"Извънредното положение в Турция има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат", заяви правосъдният министър Бекир Боздаг. В отговор на опасенията, че икономиката и финансите ще бъдат засегнати негативно вицепремиерът Мехмед Шимшек увери,че животът на обикновените хора ще продължи нормално, бизнесът и икономиката ще продължат да се развиват според  законите на пазарната икономика.

Въведеното вчера след 1 часа извънредно положение в Турция включва редица забрани - на събрания, представления, обществени изяви. Властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност – възможни са обиски и арести без съдебно разрешение.

Досега са арестувани над 10 хиляди души за участие в метежа, но според властите има още участници на свобода, изчезнали са и два хеликоптера от армията. 

Продължават арестите и отстраняванията на служители в държавната администрация, които надхвърлиха 50 хиляди души, счита се, че са били свързани с терористичната организация "Фето" на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Близо 21 хиляди учители са уволнени без право на упражняване на професията. Над 6 хиляди училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка на банката на Гюлен.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви извънредно положение снощи, като заяви, че то ще позволи на властите да се справят по-бързо и ефективно с тези, които са отговорни за неуспешния опит за преврат. Според официалната статистика 246 души са загинали, ранените са 1500, като 150 от тях са в тежко състояние. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама