МОСВ няма информация за предстоящо пристигане на 35 000 тона италиански боклук

18:55, 21 юли 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към този момент Министерството на околната среда и водите няма информация за предстоящо пристигане на товар от 35 000 тона отпадъци на пристанищата Варна и Бургас. Това се казва в официално съобщение на екоминистерството по повод мултиплицираната цял ден в медиите информация, че боклук от Южна Италия тръгва с кораби за България.

Вносът на отпадъци в България се регламентира от разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превози на отпадъци и от допълнителни изисквания и ограничения, разписани в Закона за управление на отпадъците. Съгласно Закона за управление на отпадъците, вносът в страната на отпадъци за депониране е забранен, а вносът на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергията, е ограничен до количества, които не надхвърлят 50% от количествата по съответните разрешителни на инсталациите. 

Подобно на редица други държави-членки от ЕС, превозът на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергия в България, е установен модел за осигуряване на суровини за инсталации в страната, които притежават комплексни разрешителни и отговарят на всички изисквания на Наредба № 4 за условията и изискванията за изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне, транспонираща Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността.

В случаите, когато регламентът изисква, превозите на отпадъци, предназначени за изгаряне с оползотворяване на енергия в рамките на ЕС, подлежат на предварително писмено разрешение – нотификация, издадена от компетентния орган. В рамките на разрешителния режим за нотификация МОСВ следи за спазване на изискването внесените отпадъци да не надвишават 50% от капацитета на инсталациите.

Пратките с отпадъци, които пристигат на български пристанища, се разтоварват и освобождават едва след като се удостовери, че за тях е налице нотификация, издадена от МОСВ в съответствие с процедурите и изискванията на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превози на отпадъци. Съгласно изискванията на регламента, за всеки отделен пристигащ транспорт в рамките на издадена нотификация МОСВ получава информация преди тръгването му от държавата по изпращане, при получаването му в съоръжението и след завършване на третирането му, обясниха от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама