Нова експертна комисия ще нищи мястото на паметника на VІІ Преславски полк

19:00, 21 юли 16 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще се сформира нова експертна комисия, която ще реши, къде ще бъде изграден паметника арка на VІІ Преславски пехотен полк в Шумен. Това решение бе взето днес на заседание на Комисията по възстановяване на паметника. То дойде по предложение на зам.-кмета по култура Найден Косев, след като представителите на различните гилдии, ангажирани с въпроса, не се разбраха за мястото на арката.

Военните категорично отхвърлят предложенията паметния знак да се постави на мястото на двете оръдия и ракетата в двора на Военното училище или на входа на Военния музей. Според архитекти и художници обаче тези места са най-подходящи.

Военните одобряват арката да се възстанови в района, където ще се постави паметника на поета Иван Пейчев. Тази възможност категорично бе отхвърлена от зам.-кмета Найден Косев.

Архитект Красимир Генов бе подготвил 3D визуализации на няколко допълнителни места за паметника на VІІ Преславски пехотен полк, сред които стъпалата към Летния театър, пространството около чешмичката в градинката до Общината.

Мнението на специалистите бе, че отпуснатите от държавата 25 хил. лева са крайно недостатъчни за изпълнението на проекта, който ще струва поне 100 хил. лева.

Предложение за място дойде и от местния клон на Национално дружество “Традиция”. Техен представител обясни, че от година и половина хората от шуменския клуб се опитват да вземат сградата под щаба на Военното училище, която е в района на площад “Кристал”, за да я превърнат във Военен музей и поставянето на арката там ще я превърне в естествен вход на бъдещия музей. Сградата и терена обаче са собственост на Административния съд в Шумен и процедурата по връщането й на Военното училище ще отнеме много време, въпреки съгласието на Министерството на отбраната да съдейства в процеса.

На дискусията стана ясно, че е възможно 150 от имената на паметника на VІІ Преславски пехотен полк да се дублират с Паметника на загиналите във войните на площад “Кристал”.

Зам.-кметът Найден Косев информира присъстващите, че преди дни исканата сума от 25 хил. лева за възстановяването на паметния знак е преведена по сметките на Общината. Тя обаче е крайно недостатъчна, защото само изписването на стотиците имена на загиналите войни ще струва около 30 хил. лева. Косев предложи да се поиска корекция на сумата и от държавния бюджет да се отпуснат поне още 25 хил. лева, а местната власт да се ангажира с обезпечаването на останалите 50 хил. лева, като част от тях могат да бъдат и под формата на безвъзмезден труд. Косев припомни, че военните паметници са собственост на държавата и общините не разполагат с пари за тяхното поддържане или изграждане на нови.

Найден Косев призова заинтересованите страни да мислят по прагматично и модерно, за да се стигне до консенсус по спорния въпрос с мястото. Възможно е паметника арка на VІІ Преславски пехотен полк да бъде изграден и на съвсем различни, но подходящо място. Като такова бе предложена градинката с паметника на полк. Каварналиев.

Така на 28 юли военни, архитекти, художници, офицери от резерва ще се опитат да намерят решение.

Първоначалната идея за възстановяване на паметника арка на VІІ Преславски пехотен полк бе с него в Шумен да се отбележи 100 години от избухването на Първата световна война. В началото се смяташе, че плочите с имената на загиналите войници са запазени, но по-късно стана ясно, че реликвите липсват и се налага цялостно изграждане на паметника.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама