Парламентарната комисия по отбрана каза "не" на връщането на казармата

19:15, 21 юли 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната комисия по отбрана отхвърли предложението началната военна подготовка да стане задължителна за гражданите. Въпреки това законопроектът ще бъде разгледан и в пленарна зала.

Предложението на „Патриотичния фронт“ за връщане на казармата беше гласувано с 5 гласа „за“, нула „против“ и 9 „въздържали се“, с което то беше отхвърлено.

Законопроектът предвижда да се използват запасни при формиране на състава на въоръжените сили и в мирно време. В текстовете му е предвидено и интегриране на училищните програми за военно обучение и подобряване на военната подготовка на студентите.

Според патриотите с предложението се цели да се да се повиши отбранителната способност на страната, като преминат младите хора през военна подготовка, заради невъзможността на професионалната армия със сегашния й размер да защити страната при нужда.

Военният министър Николай Ненчев е категоричен, че предложението противоречи на Конституцията. От ГЕРБ не приеха аргументите за законопроекта и посочиха неефективността на наборните военнослужещи.

Законът дава възможност за първоначална военна подготовка по желание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама