Първан Симеонов: Премиерът все по-широко отваря вратата към Русия

20:02, 21 юли 16 / Политика 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Борисов е на нов етап. Все по-широко отваря вратата към Русия. Това се дължи на неговия балансьорски инстинкт на самосъхранине. Това е спасителна политика, въпреки че изглежда като безгръбначност. С потегляне на ГЕРБ към политическа всеядност тя освободи дясното. Неслучайно там се опитва да се позиционира Реформаторският блок.

Това заяви в ефира на БНР политологът Първан Симеонов. Той коментира опитът за преврат в съседна Турци, реакцията на българското правителство, както и последствията от преврата в световен мащаб.

"Никога не съм виждал някой така да стиска палци срещу Ердоган. Той успя да обедини различни части на обществото в усещането, че Турция трябва да поеме в демократична посока. Нещата се промениха много бързо. Тонът се обърна по отношение на аларма и тревога, по отношение на онова, което Ердоган прави. Промениха се много неща през последната седмица. Ако преди САЩ и Русия навъсено гледаха Турция, сега САЩ и останалите гледат към Турция и Русия", каза Симеонов.

Той обясни, че ситуацията в Турция е провокирана от дългогодишни политики, които Анкара води. "Дори това да е рестартиране, то е началото на края. Когато се скараш с половината свят и половината си общество, противоречията остават и те водят да избият в първия възможен момент", смята политологът. 

Добави, че политиката, която Ердоган води зареждала с вътрешни противоречия. Било ясно и че ще се стигне до тук.

"Случилото се не е развръзка, а е завръзката. Ердоган успя да обърне развоя на блиц играта в своя полза. Оказа се, че има здрави, консервативни, разумни сили. Но с уволнения, арести и ограничения се боя, че най-лошото може да е пред нас", каза Симеонов.

По думите му турският президент бил в „търкания с много играчи“. Според политолога, от контактите си с Владимир Пути, Ердоган търсел излизане от „изолацията“.

"Същото може да се каже за Израел. Това ще е нова Турция - енергична и амбициозна, но и рискуваща. Това е победа на Ердоган, но въпросът е дали е победа и за Турция", подчерта още политологът.

Първан Симеонов описа и какъв, според него, трябва да е профилът на печеливш кандидат за президент на ГЕРБ. Трябвало да бъде "достатъчно ярък и в същото време да има дясна биография".

"Обаче не се сещам за кандидат с такъв профил. Но пък трябва да е и кандидат, който после да не се еманципира. Борисов знае, че ако Трифонов реши да разбърка картите, би могъл да го направи. Мисля, че все още няма план и все още не е изключено да се кандидатира самият той, въпреки че е малко вероятно", смята Симеонов.

Според него е вероятно ГЕРБ да победи на президентските избори, но колко лесна ще е тази победа зависи от персоналния избор на Борисов и вотът не може да се смята за предрешен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама