Експерт: Дори да се спре риболовът, ще има умрели делфини

20:14, 21 юли 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Несериозно звучат констатациите, че всички умрели делфини по бреговете на Черно море са убити от риболовци. Не може да се обвинява един бранш или друг. Делфините са бозайници и има хиляди причини за смъртта им.“ Така коментира пред Maritime.bg зам.-директорът по международна дейност на Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към БАН доц. д-р Виолин Райков днешното изявление на премиера Борисов, че трябва да се забрани риболовът в зоните с популации на делфини.

Решение на проблема в никакъв случай не е политическото говорене и политическите решения, а следва да бъде свързано с научни обосновки на базата на изследвания, каза още доцентът, който е специалист по делфините. По думите му смъртта на делфин може да настъпи и поради звуково-акустични фактори. „Това е възможно, но повтарям, че без научни изследвания, никой не може да каже как е загинал даден индивид“, коментира той.

„Дори да се спре риболовът, дори да се ограничат всички дейности на човека в крайбрежната зона, пак ще има умрели делфини. Делфините не са безсмъртни, както всеки бозайник“, каза още доцентът, подчертавайки, че без обоснована статистика не могат да се правят кардинални изводи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама