Независими експерти огледаха застрашените от изсичане чинари в Силистра

21:04, 21 юли 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Независими експерти се запознаха днес на място със спорния проект „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“ – гр. Силистра“, който предвижда да бъдат изсечени близо сто чинара.

Ръководството на Общината покани проф. Христо Цаков от БАН, доц. д-р арх. Георги Бояров и ландш. арх. Тачо Пеев – УАСГ, доц. д-р Владимир Щилиянов и доц. д-р Ценка Кунева – ЛСУ, Борислав Сандов – Коалиция за климата България, както и представители на НПО от град Силистра, съобщават от Общината. Проектът е представен от кмета д-р Юлиян Найденов и зам.-кметът по устройство на територията инж. Емил Гойчев.

Екипът от независими експерти е огледал всички дървесни видове и инфраструктурна среда - междублокови пространства, уличното платно, тротоари, шахти и покриви по улица «Симеон Велики». По време на огледа са били изслушани мненията на живущите по тази улица, както и на всички желаещи да участват в огледа. До 25 юли всеки член на екипа от независимите експерти ще даде собствено становище по ланшафтното оформление, включено в проекта „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“ – гр. Силистра“.

Случаят със спорния проект нашумя след разследване на dnevnik.bg. От него стана ясно, че близо 100 чинара в центъра на Силистра, най-вероятно ще бъдат отсечени по проект с европейски средства. Впоследствие Министерството на регионалното развитие и благоустройство разпореди проверка по случая.

Плановете по проекта предвиждат дърветата да бъдат заменени с паркоместа, а като компенсация на мястото на дърветата ще бъдат посадени тройно повече храсти.

Основните мотиви на Общината и кмета за премахването на дърветата са, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост.

Според публикацията на dnevnik.bg, при конкурса за проект на второ място обаче е останал по-щадящ проект, който предвижда запазването на дърветата. В него са заложени ландшафтни техники, с които корените им да не пречат на тротоарите.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов МРРБ спря финансирането на проекта на Община Силистра

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама