Вариантите за АЕЦ "Белене" трябва да са анализирани до месец, каза Теменужка Петкова

21:04, 21 юли 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вариантите за съдбата на АЕЦ „Белене“ и оборудването за нея са три и те трябва да бъдат анализирани в рамките не месец. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на бТВ.

„В арбитражното решение ясно е посочен първият вариант, който касае възможността НЕК да заплати и да стане собственик на оборудването, което арбитражът е оценил на 550 млн. евро. Всеки ден лихвата тече – 167 000 евро на ден”, каза тя. Петкова подчерта, че най-доброто решение трябва да се намери бързо, защото всеки ден е важен и ценен.

Продажбата на атомните реактори на трета страна е втората опция, която НЕК и собственикът на оборудването към настоящия момент „Атомстройекспорт” могат да предприемат.

Обсъжда се и трети вариант - възможността атомната електроцентрала да бъде довършена като частен проект.

Има индикации за заявен частен инвеститорски интерес, но е рано да се влиза в конкретика и детайли, каза още енергийният министър.

"Разполагахме с доказателствата, събрани в хода на арбитражното производство, предоставени са документи, които доказват степента на завършеност на двата реактора, единият реактор е завършен на 100%, а другият – почти на 90%", отбеляза Петкова. По нейните думи предстои другата седмица експерти от НЕК да отидат на място, за да видят в каква степен на завършеност и в какво състояние е оборудването.

Тя увери, че Иран е проявил определен интерес към възможността за закупуване на двата реактора, но до продажба може да се стигне единствено със съгласието и участието в преговорния процес на „Атомстройекспорт”. Според нея има реален шанс да продължат разговорите с иранските партньори.

Българската страна и съответно НЕК като инвеститор не е имала ресурс да строи „Белене” нито към датата на взимане на решението за стартиране, нито към настоящия момент. Реалната цена е 10 млрд. евро, коментира Петкова.

Тя е категорична, че няма въодушевление за възраждане на проекта Бургас – Александруполис и такива разговори не се водят и не са водени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама