3000 лв. обезщетение за мъж, нахапан от улично куче в Шумен

06:13, 22 юли 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3035 лв. обезщетение трябва да получи шуменец, нахапан от куче, става ясно от публикувано решение на Шуменския районен съд.

Инцидентът станал през юни миналата година. Около 8 сутринта мъжът тръгнал към близкия магазин, за да напазарува.

Недалеч от входа на жилищния блок имало улично куче, черно на цвят. На връщане от магазина, в момента, в който подминавал кучето и бил с гръб към него, то се нахвърлило върху него и го захапало. Отхапало от плътта му на две места, а от раната шурнала кръв.

Мъжът се прибрал вкъщи, като съпругата и децата му като го видели се изплашили. Ищецът бил блед, уплашен, стресиран и ужасен. Жената превързала раната, но прасецът му бил засегнат и това затруднявало движението му, като куцал в продължение на около десет дни.

Оказало се, че същото куче, скоро след описания инцидент, ухапало и дете.

Мъжът завел дело срещу Общината, а от администрацията поискали да бъде привлечено и Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност „Надежда за животните“

Мотивите били, че кметството има договор със сдружението и затова то е следвало да полага всички възможни грижи за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

След като се запознали с материалите по делото магистратите постановили на пострадалия да бъдат заплатени 3000 лв. за неимуществени и 35 лв. за имуществени вреди на мъжа.

Също така от документа става ясно, че сдружение "Надежда за животните" трябва да възстанови тази сума на кметството, тъй като не е изпълнило ангажиментите си по договора с администрацията и не е заловило всички кучета в района на инцидента.

Община Шумен пък ще трябва да поеме разходите по делото на нахапания гражданин, които са в размер на 1 030 лв.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама