Борисов за мигрантския натиск от Турция: Нищо добро не ни очаква (обновена)

08:18, 22 юли 16 / Политика 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много тежко и драматично е състоянието по границата ни. Имах среща с армията, с МВР, министър Ненчев и главния секретар. Командировал съм ги да стоят на границата. Усеща се раздвижване и неспокойствието по границата, движат се бежанци. Това каза премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия.

"Нищо добро не ни очаква. Армия, полиция, жандармерия с най-големите им началници са на границата и се готвим за проблем с бежанската вълна", заяви премиерът. Премиерът обясни, че трябва да се говори много внимателно, защото Турция е много близо до нас, а там им и български изселници.

По думите му всеки ден в страната се залавят по 150-200 мигранти.

"Имайте предвид, че границата ни с Гърция изобщо не се контролира освен на няколко части. Затова вчера, където нямаме ограда, изпратихме жива сила", каза още той. 

Премиерът се похвали, че в нощта на опита за преврат България първа е казала да се внимава с ескалацията на напрежението след събитията. По думите му няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е. "Всички са разтревожени, но нашата е най-деликатна ситуация, ние трябва да бъдем внимателни в изказа, защото те трябва да спазят своя ангажимент за бежанците", заяви Борисов, но допълни, че в Турция сега се действа с жестокост и се "накърняват човешките права там". По думите му отношенията на Турция с ЕС вече са декларативни,

"Ние сме в петоъгълник, по сложен от Бермудския. От едната имаш Украйна и Крим, от другата Турция с опит за военен преврат, Гърция е във финансово-икономическа криза и залята от бежанска вълна, Македония. където дори дата за избори не могат да назначат, а Сърбия са пратили 120 човека на границата, за да успокоят обществото им", обобщи позицията, в която се намира България премиерът. 

"Не виждам нищо, което да успокои света. Хороскопът на света е лош, много лош", според българския министър-председател. 

Премиерът Борисов коментира още, че според него олимпийски игри ще се отменят и след това може да се очаква военен конфликт, поради тази причина иска да се дадат сега възможно по-малко пари за превъоръжаване. "Ако има една пушка ще гръмне", каза той като обясни, че в момента има "напрежение и огромен отрицателен заряд" в света. Според него наказанието на руските атлети ще засегне и световното по футбол.

"Сега дори е по-лошо от студената война", коментира Бойко Борисов.

Отношенията с Радан Кънев и ДСБ

Премиерът Борисов заяви, че изказването от преди няколко дни на Радан Кънев, че той подривал усилията на двама министри от кабинета за НАТО е несериозно. Борисов попита защо Кънев и ДСБ не коментират истинската реформа, която се прави в здравеопазването и си отговори сам - „Защото много болници и лични лекари не са доволни и той не иска да се кара с тях“.

„Радан Кънев с неговата партия реално са в управление“, заяви премиерът и това била причината да му се ядосва. „Шефът на КЕВР са от ДСБ, излез кажи една дума по въпроса за „Белене:, да ама тя е опасна темата“, упрекна Борисов и допълни, че е много трудно да се продаде ядрен реактор и трябва съгласие освен с руската страна така и да има позволение от експерти.

Борисов подаде ръка на Радан Кънев за президентските избори

„С риск Ненчев да ми разсърди, той ми каза, айде да седнем да мислим нещо за тези президентски избори“, отговори Борисов на въпроса възможен ли е общ кандидат за президент между ГЕРБ, ДСБ и РБ.

„В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да работи в новия световен ред. Една дума – обединител – нацията ще има нужда един човек, който да балансира между партиите, изпълнителната власт и да се опита да консолидира нацията“, разясни премиерът. Борисов обаче не отговори дали това означава, че кандидатурата трябва да е на партиен лидери и дали той обмисля да се включи в надпреварата.

„Той трябва да бъде приет от всички, когато бъде избран“, обясни Борисов.

По думите му, ако лидерът на ДСБ Радан Кънев иска „да направим нещо заедно, аз ще ги забравя тези неща, които ги говори, защото не са верни, от департамента имам писма, че ме подкрепят, очевидно усещат че ме атакуват“.

Премиерът изрази неодобрение за предложенията на РБ за президент, които са известни към момента Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Според него няма как да ГЕРБ да подкрепят тези кандидати.

„Президентските избори са толкова далече, че са ми последна грижа. Ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси тези месеци“, заяви премиерът.

Президентските избори ще бъдат вота на доверие или недоверие за ГЕРБ

Премиерът Борисов коментира още, че при минаване на РБ на втори тур, при „тези взаимоотношения“ той не знае как да убеди ГЕРБ да ги подкрепят, въпреки че са партньори. „Трябва да намерим общ език, когато си говорим с него без медиите, Кънев е изключително разумен и интелигентен човек, не мога да си кривя душата“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако партията му не спечели президентските избори той се отказва от мандат. „Това ще покаже, че има политическа сила по-силна от нас“, според Борисов. Той определи за много важно дали ПФ ще се представят добре, като разкри, че е говорил с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и е станало ясно, че „те биха преосмислили и участие в правителството“. Борисов каза още, че според резултата от изборите е мислено да се направи по-добър кабинет, за да се усили управлението.

Съдебна реформа

„Абсолютно прав е (бел. ред. Радан Кънев), че не се прави реална съдебна реформа. Но там където има проблем - енергетиката, сигурността той не се изказва“, коментира премиерът, като малко по-късно призна, че се е изтървал без да иска, че няма реформа в съдебната система.

Борисов пак се оплака, че девет съдии са му присъдили, че е невинен и да му се платят 3000 лв., а той ще трябва да плати  35 хил. лв. разход. „Сега ще правя голямо извинявай г-н Сидеров, да ми простите, да видим не може ли да се оправим, как можах да си помисля , че сте ме обидили“, каза премиерът.

 „Настъпих съдебната система аз. Това след като на мен ми се случва, представям си какво се случва с други дела. Радан Кънев е прав“, заяви Борисов. Той все пак добави, че правосъдният министър Екатерина Захариева работи добре.

На въпрос дали има напрежение между главния прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, премиерът отрече. „Всяка сряда на тези съвещания, там са службите, МВР, прокурорите, има изключително добра координация на работа“, каза Борисов и допълни, че си вършат добре работата.

Кметът на Трън и блъснатото дете

„Истински се подразних като го слушах как обяснявал, че ще съди телевизии и няма да говори. Като те питат ще говориш, а не след 5 дни, и да обясняваш кой луд кой не“, възмути се Борисов. Според него кметът е трябвало да направи всичко възможно, дори и ГЕРБ е щяла да даде пари, за да се лекува малкият Ивайло.

„Не искам да го чувам и виждам, тъпанарска работа“, заключи премиерът

Борисов обясни, че когато е звъннал на главния прокурор Сотир Цацаров, той му е казал, че знае за случая и че делото е вече на бюрото му.

Вежди Рашидов и скандалът с журналиста Георги Ангелов

На Борисов му било обяснено от министъра на културата Вежди Рашидов, че тази ситуация се е случила заради личен конфликт с журналиста от БНТ Георги Ангелов. Премиерът каза още, че Рашидов е подготвил документи да съди хора, които са го оклеветили около скандала.

„Абсолютно недопустимо е това, което е казал, затова му се обадих да му кажа, че той не е скулпторът Рашидов, а министър Рашидов. Художниците и скулпторите имат други езикови средства, за тях емоционалното състояние е водещо“, коментира премиерът

За асфалтираните дървета по бул. „Владимир Вазов“

„Има тъпанари сега, какво да направя, като вижда дърво, защо го асфалтира. Осигурили сме финансиране, асфалтирали сме да ходят хората по-равно“, ядоса се премиерът.

След това подхвана темата за новата метростанция „Витоша“ като каза, че тя е струвала четири пъти по-евтино от метростанциите в Европа.

„По-добре да прокапе, но има разлика 100 млн. лв., за да направим още метрстанции“, отговори на Борисов на въпрос дали по-малката сума не е за сметка на качеството.

Борисов дори даде „задачка“ на страните от ЕС да се проверят за корупция, защото разликата „между нас и всички страни в Европа е над 4 пъти при строец на съоръжения под земята. Ние сме свикнали България да е лоша, всеки ден мониторинг“. По думите му всичко в метростанциите било едно и също, както и машините, които се използват за строежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама