В Бразилия арестуваха последователи на ИДИЛ, планирали терористична атака по време на олимпийските игри

08:37, 22 юли 16 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десет последователи на джихадистката групировка "Ислямска държава" са били задържани в Бразилия за планиране на терористична атака по време на летните олимпийски игри, на които страната ще бъде домакин следващия месец, предаде БТА, като се позовава на световните агенции.

Федералната полиция е издала заповеди за арест срещу общо 12 души, положили клетва за вярност към ИД в социалните мрежи в интернет. Двама от заподозрените се издирват. Групата обсъждала използването на оръжия и партизанска тактика за евентуално извършване на атака по време на олимпиадата в Рио де Жанейро, която ще бъде открита на 5 август. 

Заподозрените, наричащи себе си "Защитници на шериата", са бразилци. Те не били набелязали конкретни мишени. Арестите били извършени в южните бразилски щати Сао Пауло и Парана. Полицейската операция била проведена в общо 9 щата, уточни правосъдното министерство в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер свика извънредно заседание на правителството. Високопоставен сътрудник на бразилския кабинет заяви миналата седмица, че безпокойствата във връзка с терористичната заплаха са се засилили след атентата в Ница, Франция, отбелязва БТА. 

Според властите планът за нападение не е имал особени шансове да бъде изпълнен, тъй като групировката е нямала необходимите ресурси и способности.

"Те са пълни аматьори, били са зле подготвени, не са били вербувани от "Ислямска държава" и не са установявали контакт с групировката", каза министъра на правосъдието Алишандри де Мораис. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама