Училище осъди община Казанлък

10:04, 22 юли 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалната гимназия по строителство в Казанлък осъди Общината по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ) за обезщетение за претърпени имуществени вреди. Те са от отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление, издадено от зам.-кмета на община Казанлък.

В иска на общинската гимназия се твърди, че с наказателно постановление от 22.06.2015 г., издадено от заместник- кмета по икономика, стопанска политика и управление на общинската собственост при община Казанлък, е наложена „имуществена санкция” в размер на 100 лв., за отсичане на дървета без разрешение. По-късно то е отменено като незаконосъобразно.

За обжалванията и водените дела училището е сключило договори за правна защита и съдействие, при договорено адвокатско възнаграждение. Направените разходи затова са 800 лв. и представляват претърпяна имуществена вреда. Затова и претендира за обещетение.

 Съдът намира, че в случая съществува пряка връзка между направените от гимназията разходи за адвокатско възнаграждение и незаконосъобразното наказателно постановление и приема, че предявеният иск срещу община Казанлък се явява доказан в частта му за обезщетение за сумата от 300 лв. В останалата част искът е отхвърлен, като неоснователен.  

Затова Старозагорският административен съд осъжда община Казанлък  да заплати на Професионална гимназия по стоителство сумата от 300 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, ведно със законната лихва, както и 122.50 лв. за разноски по делото.  

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама