Пловдив има голям потенциал да създаде център за върхови научни постижения

11:56, 22 юли 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив ще кандидатства за финансиране по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за изграждане на център за върхови постижения. Това стана ясно на днешния форум "Научните изследвания и иновациите - основа за ускорено развитие на икономиката в Пловдивския район", който се проведе в Града под тепетата.

По оперативната програма в наука ще бъдат инвестирани близо 1 милиард лева. Предвижда се с европейско финансиране да се изградят 4 такива центъра, единият от които може да е в Пловдив. По този начин ще стане възможно привличането на сериозни средства за фундаментална наука, което пък е пряко свързано с перспективите за индустриално развитие на региона.

"Има принципно разбиране сред университетите, че трябва да кандидатстваме за център за върхови постижения за биотехнологии. Буквално преди две седмици имаше среща с кмета и ректорите на висшите учебни заведения, ние като администрация сме готови да помогнем", заяви заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

По думите му Пловдив има огромен потенциал такъв център да бъде изграден именно тук и да се привлекат над 70 млн. лв. за развитие на науката. Ясно трябва да се знае кой университет какво точно ще прави и как ще бъдат инвестирани тези средства. Една част от тях ще са за сгради и оборудване, а по-голямата част ще са за специфична техника и издръжка.

В момента се дебатира дали евентуалният център в Пловдив да е тясно профилиран, или широкоспектърен. Биотехнологиите дават много възможности, но пък самите профили на университетите са различни - от една страна Аграрният, от друга Медицинският, Университетът по хранителни технологии и т.н. От самите висши училища зависи да кажат в каква посока има нужда от надграждане и развитие на научни центрове и лаборатории.

Вече са ясни предварителните насоки за кандидатстване. Оперативната програма се открива през септември, а до края на годината Пловдив ще кандидатства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама