Съветниците от БСП Шумен против приемането на новите общински наредби

12:12, 22 юли 16 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветниците от БСП смятат, че приемането на 4 нови общински наредби накуп е прибързано и недостатъчно обсъдено преди това, обяви днес на пресконференция общинският лидер на БСП Веселин Пенчев.

Всяка от наредбите касае доста важни въпроси, които трябва да бъдат внимателно разисквани и обсъдени, а времето от внасянето им в дневния ред до влизането им на сесия не е достатъчно да се направи това.

Притеснително е, че тези наредби дават много по-широки правомощия на кмета, допълни Пенчев. Той посочи за пример Наредбата за спортните обекти. В един от спорните казуси е предвидено разходите по поддръжката и експлоатация на обекти от общинската спортна база, когато се ползват от различни клубове, да  се плащат пропорционално по механизъм, утвърден от кмета на Общината. Пенчев обобщи, че този подход налага администриране и не се търси мнението на хората, които работят в тази сфера.

Групата на социалистите в местния парламент е категорично и против проекта на Наредбата за общинските жилища. Според общинският лидер на социалистите, въпросът има изключително голям социален аспект. Става дума за много хора, които са настанени сега в общинските квартири.

До този момент в общината са внесени множество подписки, жалби, общо над  200 души са пуснали своите възражения срещу проекта за Наредбата, качен в сайта на община Шумен.

Като най-голям проблем се очертава посоченият в Наредбата срок от 10 години, в който може да се ползват общинските жилища, като след изтичането му, те трябва да ги освободят. От БСП питат какво ще се случи с хората, които няма да могат да си купят жилищата. 

Съветниците  от БСП ще настояват да получат информация за това колко от общинските жилища са заети в момента, какви хора живеят там и отговарят ли на условията. Важно е да се знае и колко нови заявления са подадени. Едва след анализ на тази информация, Общинският съвет може да вземе решение, категоричен е Пенчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама