Рома прайд идва в България на 2 октомври

12:24, 22 юли 16 / Политика 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Българя и още 14 държави ще се проведе на 2 октомври Рома прайд. Това съобщи председателят на Европейското антирасистко движение Бенджамин Абтан на специална пресконференция в БТА за насаждането на омраза срещу ромските общности в България.

„Важно е да дойдем тук и да отхвърлим речта на омразата, която се ползва и от водеши политици и да посочим какво рискуваме“, коментира Абтан.

Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" обясни, че Рома прайд се правим у нас от 2011 г. Той не е събитие тип марш, а представлява множество събития в цялата страна. Целта е да се съберат българи и роми и да се покажат сходствата в културите им и приноса на ромите за развитието на съответната община и на България.

„Събитията са да покажат, че ние сме от един отбор и че не трябва да се разделяме един срещу друг, а да сме заедно например срещу олигархията“, заяви Колев. Той допълни, че организаторите искат да покажат заедно с местните общности и общините, че „работим заедно, живеем заедно и имаме общ интерес, развитие на обществото“.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев алармира, че навлизането на фашистки и ултранационалистически организации в управлението на страната се е увеличило словото на омразата и специално расисткото слово на омразата.

„Когато имаме министър и премиер, които говорят публично по този начин, е естествено на по-ниско равнище в страната словото на ормазата да получи такова широко, безпрецедентно разпространение в обществото“, заяви Кънев.

Той каза още, че чувствителността на медиите по тази тема е много ниска, като се наблюдава в някои от тях открито толериране на слвото на омразата.

От „Амалипе“ отбелязват още, че се наблюдава увеличение на процента роми със средно и висше образование. По думите му парадоксално на тези данни за повече образовани и интегрирани роми, се увеличава езикът на омразата.

Представителите на пресконференцията коментираха и политиката на интеграция на ромите у нас. По думите им липсват на национално ниво политики за интеграция. „Като има там прогрес, тогава езикът на омразата ще намалее“, коментираха те.

Оказва се още, че в доклада на ЕК за интеграционни политики България присъства в 10 от 65 примера за най-успешни практики на интеграция. Като проблем е посочено обаче, че те не се подкрепят от националните политики.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама