Русенската болница представи новата система за пръстов идентификатор

12:45, 22 юли 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в УМБАЛ - Русе бе извършена демонстрация на системата за регистрация с пръстов идентификатор, която от няколко дни се тества в лечебното заведение. Три устройства вече са монтирани в три от отделенията на лечебното заведение, които работят паралелно с работещата в момента система за чекиране с лични карти. 

Началникът на болницата д-р Иван Стоянов лично извърши демонстрацията, заедно с една от пациентките в отделението по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната. При постъпване на пациент, лекарите избират кои пръсти да бъдат използвани, като самата регистрация трае не повече от 3 минути. След постъпване на данните в системата, пациентът може да се регистрира с пръстов отпечатък за секунди. Управата на болницата е на мнение, че по този начин ще се избегнат усложнения с изгубени ключовек забравени пароли или злоупотреби. 

Що се отнася до притесненията, че с биометричните данни на пациентите може да възникнат злоупотреби, от лечебното заведение обясниха, че на практика системата не работи с пръстови отпечатъци. Вместо това, на базата на уникалната дактилна рисунка на пръстите, се подбират няколко точки, чрез които се изготвя дигитален код. Процесът е еднопосочен, и не е възможно да се осъществи обратния процес - пресъздаване на отпечатък. Отделно от това системата на болницата е за вътрешно ползване и няма външен контакт. 

Д-р Стоянов обясни, че регистрацията на пациенти с новите пръстови идентификатори е напълно доброволна, и всеки пациент може да я откаже и да използва наличната вече система за регистрация с лична карта. Отказът от използване по никакъв начин няма да затрудни достъпа на пациенти до лечение, и всеки ще бъде лекуван без проблеми, категоричен бе началникът на лечебното заведение. Спешните случаи първо ще бъдат обработвани, и едва след това ще се процедира с регистрацията. Могат да възникнат и специфични случаи, като например пациенти с ампутирани или увредени ръце, при които отново ще се използва старата система. 

Тестовете ще продължат два месеца, като се очаква около месец октомври новата система да бъде въведена официално. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама