За меломаните: Органов концерт на Алексей Шмитов

13:08, 22 юли 16 / Култура 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Органов концерт на Алексей Шмитов ще събере меломаните днес от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Алексей Шмитов е органист, пианист, композитор, лауреат на международни конкурси, старши преподавател в Московската консерватория и Руската академия за музика „Гнесини“. Сред най-ярките страни на изпълнителското му майсторство са произведенията на И. С. Бах и френската романтична музика.

Свирил е концерти като соло практически във всички руски градове, където има концертни органи. Негови концерти са звучали в най-добрите зали на Русия, като зала Болшой на Петербургската академична филхармония „Шостакович“, зала „Капелла“ в Санкт-Петербург, Болшой и Малый зали на Московската консерватория, зала „Чайковски“, Светлановска зала в московския Международен дом на музиката и други.

Гастролирал е във Финландия, Холандия, Франция (в църквата Нотр Дам в Париж, катедралите в Дижон, Руан, Бордо…), Италия, Швейцария, Литва, Латвия (Рижский Домский собор), Израел, Ливан и Сирия. Постоянен участник в различни международни фестивали – в Шотландия, Португалия, Германия. Член е на журита на руски и международни конкурси.

Музикантът успешно съчетава активна гастролна дейност с педагогическа. От 2005 г. работи като преподавател по орган, а също води лекции по методика на органовото изпълнение в катедрата за орган и клавесин в Московската държавна консерватория "П.И. Чайковски" и Руската академия за музика „Гнесини“.

От 2008 г. Алексей Шмитов е член на Съюза на композиторите в Русия. Сред неговите съчинения са произведения от кантатно-ораториалния жанр, за камерен оркестър; вокални и органови композиции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама