Русия вдигна забраната за полети до Турция

13:20, 22 юли 16 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия разреши редовните полети на пътнически самолти от и за Турция, след като Анкара е изпълнила неоходимите изисквания за безопасност. Това съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт, цитирана от РИА Новости и rt.com. Информацията бе потвърдена и от руското министерство на транспорта. След изявлението на руската авиация изпълнителният директор на Асоциацията на руските туроператори Мая Ломидзе заяви, че туристическата агенция „Библио Глобус“ възобновява полетите до Анталия на 23 юли.

От турския национален превозвач Turkish Airlines обявиха, че руски граждани вече могат да закупуват билети за полети до Турция. Водят се преговори за възобновяване на чартърните полети . Забраната за полетите между Русия и Турция бе въведена веднага на 16 юли, след опита за преврат в южната ни съседка.

Междувременно Ростуризъм не отменя препоръките към туристите да не напускат курортните зони на Турция и да бъдат предпазливи, съобщи пред ТАСС председателя на Ростуризъм Олег Сафонов.

"Ние не отменяме нашите препоръки и се надяваме, че те са все още от значение", заяви той. "Действително е прието решение за възстановяване на регулярните авиосъобщения, но смятаме, че нашите туристи трябва да са внимателни и при посещение на Турция като се водят от препоръките на Външно министерство на Русия".

По думите на Сафонов, "сега руснаците много внимателно ще следят развитието на ситуацията в Турция, на вътрешната политическа обстановка дали няма някакви допълнителни заплахи".

"За съжаление, увеличава се терористичната заплаха в света. Това засяга не само Турция. Ние се надяваме, че властите в страната ще обезпечат сигурността на нашите граждани в Турция", заяви той обръщайки внимание на това, че "решението (за възобновяване на регулярните авиопревозвачи) е прието едва след това, че Турция даде официални гаранции за безопасност на туристите в страната".

В отговор на въпрос за възможните срокове за възстановяване на чартърните полети, ръководителя на Ростуризъм съобщи, че ведомството "не разполага с информация по този въпрос".

Днес стана ясно, че Русия през тези дни е успяла да евакуира почти 5 400 свои сънародници с 55 полета от Турция.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама