Скандал с проекта за паметник на Коджакафалията в Бургас

13:24, 22 юли 16 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандал назрява с избрания проект за изграждане на точна реплика на паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията в Бургас. От Инициативния комитет за възстановяване на монумента в лицето на председателя на Дружество на художниците в града Митко Иванов, издателя Николай Кожев, скулптори и архитекти са намерили груби противоречия и рязко разминаване между зададените изисквания в поръчката на Община Бургас и концепцията на избрания за изпълнител проект на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016".

Интелектуалците са изпратили открито писмо до кмета Димитър Николов, в което посочват, че в своето предложение ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016" предлага релефно неканонично изображение на Благодетеля на Бургас, който е бил дълбоко религиозен православен християнин. Такова не е съществувало в оригиналния паметник и е в противоречие с търсения максимално близък до автентичния образ. В този смисъл не може да бъде изпълнено изискването на Възложителя паметникът да бъде реплика или точно копие.

Освен това техническото предложение на избрания изпълнител не съдържал задължително изискуемото решение за обвързване на паметника с околната среда. На трето място се посочва, че не е изпълнено изискването на Възложителя паметникът да бъде изработен „като се включат трите запазени елемента от оригиналния паметник, които да се реновират и използват в градежа на репликата“.

В предложението на "Александър Георгиев Коджакафалията-2016" се предлага нарязване на трите оригинални елемента - последните артефакти, останали до днес от Благодетеля, и използването им за материал в новия паметник. Вместо запазването и използването им по задание, те ще бъдат окончателно унищожени, което е абсолютно недопустимо – пишат от Инициативния комитет. Според неговите членове дори и само едно от цитираните противоречия е напълно достатъчно за декласирането на проекта, обявен за победител.

„Вероятно добре си спомняте, че само преди година-две „експерти“ предложиха да се събори другата светиня на Бургас – катедралата „Св. св. Кирил и Методий“, за да бъдела изградена по-добре наново. Намирате ли аналогия? Ще унищожим ли последните съхранени части от паметника, за да го направим „по-добре наново“?“ – питат Митко Иванов и сие.

От Topnovini.bg потърсихме за коментар по повдигнатите въпроси Община Бургас. Началникът на отдел „Култура“ Паруш Парушев остана изненадан от написаното от Инициативния комитет.

Относно изображението на Каджакафалията той каза, че за канон може да се говори при иконописта, но не и при проект като този паметник. В случая целта е да се предаде духът на стария монумент, а право на изпълнителя е да избере точния похват как ще направи, за да е в крак и с новото време. Проектантите са избрали материали, които да са по-здрави и устойчиви през времето и образът на Благодетеля на Бургас да се запази в добър вид години напред.

За позиционирането на паметника е взета предвид новата среда, в която ще се намира. Той ще бъде съобразен с изграждането на бъдещата ограда на ПУ „Отец Паисий“.

За третото възражение, че ще бъдат унищожени последните камъни, останали от оригиналния паметник на Коджакафалията, Парушев каза, че те не съответстват по цвят и нюанс с новите, които ще бъдат използвани за репликата. Поради това изпълнителят е решил да ги ползва като материал при изграждането на монумента, каквото е изискването на поръчката, но не и по начина, по който са били преди оригиналът да бъде унищожен след 9 септември 1944 г.

Парушев недоумява защо чак сега от Инициативния комитет пишат подобно писмо, а тези възражения не са подадени в законно установения 14-дневен срок след решението за избор на изпълнител, който отдавна е изтекъл. Той подозира, че недоволството е инспирирано от някои от останалите кандидати да изграждат паметника на Коджакафалията, които не са спечелили. В поръчката освен ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016" участваха „Трансстрой еко“ ООД и „Екоарт инженеринг“ ЕООД.

Припомняме, че точната реплика на паметника ще се намира близо до мястото, където навремето е бил разположен оригиналният – на алеята между БСУ и Централната автобусна спирка. Прогнозната стойност на поръчката беше 70 833 лв., а срокът за изпълнение – 300 дни.

Има проект за строежа и на още един паметник на Коджакафалията в Бургас. Негов автор е скулпторът Радостин Дамасков. Реализацията му обаче зависи от средствата, които се събират с дарителска кампания.

Пълния текст на отвореното писмо на Инициативния комитет може да видите в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама