Община и държавни институции погнаха къмпингуващите на Корал

14:02, 22 юли 16 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на Община Царево и екипи от още 6 държавни институции извършиха проверка за незаконно къмпингуване в местността Корал, съобщи БНР.

Десетки палатки, каравани и дървени бунгала буквално образуват селище, което започва от плажната ивица и обхваща цялата гориста местност зад нея. В района е осигурен ток и вода, а междувременно частната фирма собственик на терена твърди в декларация до Общината, че мястото не се използва.

Община Царево продължава битката си срещу безразборно разпръснати палатки и каравани на къмпинг „Корал“. Наричат го къмпинг, но местността няма такъв статут.

Първо общинският съвет в Царево прие наредба, с която се забранява нелегалното къмпингуване, а сега, в разгара на сезона, действията се прехвърлиха на терен.

Около 30 общински служители, полицаи и представители на още пет ведомства буквално атакуваха плажната ивица и близката гора.

В крайбрежното селище, което наричат къмпинг, палатки и каравани има не само в гористата местност, а и на плажа – директно върху пясъчните дюни.

Община Царево вместо да ни съдейства, само ни заплашва, казаха хората, които се грижат доброволно за чистотата на плажната ивица.

„Години наред са взимали пари от концесията на този плаж и продължават да взимат от други плажове. Вместо да сложат две-три тоалетни, да направят някакви елементарни условия за хората, които плажуват…“. Няма наредба или закон, по който да ни санкционират, твърдят туристите, настанили се в палатки на плажната ивица.

Не само че ще наложим санкции, но ще изискаме прокурорска проверка за незаконна дейност каза кметът на Царево Георги Лапчев:

"Община Царево има своите наредби. Всеки има право да обжалва всичко, каквото пожелае в тази държава, затова има компетентен съд, той трябва да се произнесе.

Най-голямото нарушение е в имота на фирмата Ибедрола, която е заявила, че този имот няма да бъде използван, заради което Общината я е освободила от част за такса "смет".

„В тези имоти зад плажа има цяло едно селище, което е водоснабдено, електрифицирано, а сега разбирам, че има някаква микроканализация, която си се излива директно в пясъка или в гората, а най-притеснително е, че някой събира пари за това“, посочи кметът на Царево. „За пореден път чуваме репликата "Ние си платихме на Васил", каза още Лапчев.

С поправка в закона депутатите въведоха понятието "морски плаж за природосъобразен туризъм“, какъвто е Корал. Там е забранена стопанската дейност, но за палатките и караваните регламент няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама