Eвропа съди България заради кукумявки и кълвачи

14:08, 22 юли 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия завежда дело срещу България пред Съда на ЕС поради неизпълнението на страната ни на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици в Рила планина. Това става ясно от съобщение за решения, които ЕК е взела за неизпълнение на задължения, произтичащи от правото на ЕС.

Оказва се, че страната ни не е разширила зоната, определена като специална защитена зона, за да се предпазят адекватно застрашените видове диви птици. ЕК отбелязва, че Рила планина — най-високата в България и на Балканския полуостров, и е сред най-ценните площи в България и в ЕС по отношение на опазването на уязвими видове птици.

България не е успяла да защити местообитанията и да разшири обхватът на защитените зони на 17 вида защитени птици като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбия кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстия кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черния кълвач (Dryocopus martius). „България не е изпълнила това свое задължение. Поради това Комисията сезира Съда на ЕС по този въпрос“, се казва в съобщението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама