37 вида риба са открити в акваторията между нос Галата и нос Емине

14:34, 22 юли 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руска есетра е открита по нашите брегове от морски специалисти. Това е станало при проучване на биоразнообразието край българския бряг. Учените са засекли няколко малки риби от защитения вид с размер около 40 см, каза Марина Панайотова от Института по океанология. Причината за появата им е руска кампания за зарибяване, добави още тя. За сметка на това пък вече не може да бъде открита немска есетра. Понякога обаче се хващат единични бройки скумрия.

Специалистите не са открили нови и нетипични за Черно море екземпляри. Последните проучвания показват, че общо 37 вида риба плуват в акваторията между нос Галата и нос Емине. Учените са установили, че рибните запаси намаляват като цяло. Влошават се запасите от калкан и барбуня. Като цяло учените отчитат намаляване на рибните запаси.

Щети на екосистемата в региона нанасят „пришълци“ от Атлантическия океан - като ктенофората Мнемиопсис лейди. Тя е подобно на медузата същество с размери 10-12 см, хранещо се със зоопланктон, който пък е храна и за хамсията, и за малките на сафрида, каза Кремена Стефанова от Института по океанология. Според нея този вид не е опасен за хората.

Последните наблюдения на биоразнообразието са част от изпълнението на проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг разработени съгласно Рамковата директива за морска среда (РДМС)“ във Варна. Той е на стойност 1 357 557 лева и се реализира от Басейновата дирекция за Черноморския район, в партньорство с Института по океанология.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама