Животновъдите ще получат 50% повече пасища от поземлените фондове

14:48, 22 юли 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Животновъдите ще получат с 50% повече пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Увеличението на земите става, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Общините, в които пасищата, мерите и ливадите са повече от заявените за разпределение, ще могат да ги предоставят на земеделски стопани. Това ще става в зависимост от броя и вида на регистрираните животни.

До един хектар за 0,15 животинска единица ще получават животновъдите, които отглеждат говеда за мляко или месо, овце или кози. Животните трябва да са включени в направление биологично животновъдство. Разпределението на земите ще става независимо от категорията на имотите. Целта е да се осигури среда, която е подходяща за специфичните за животинския вид нужди.

От една на две стопански години пък се увеличава срокът, за който не се дължи плащане на арендна или наемна вноска за наетите площи. Това предвижда друга промяна в закона. Изменението е направено, заради това, че разпределените имоти изцяло или частично попадат в недопустим за подпомагане слой.

Целта е да се стимулират производителите към привеждане на по-големи площи в допустими за подпомагане през следващите години, когато действа договорът. Освобождаването от плащане на дължимата вноска по договора за недопустимите за подпомагане площи, е за сметка на средствата, които ще бъдат вложени за привеждането им в допустими, уточняват от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама