МОН: Десетокласниците също с външно оценяване

15:06, 22 юли 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учениците от 10-и клас също да имат външно оценяване, както тези от 4-и и 7-и клас. Това е заложено в Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците. То ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 ще бъдат десети клас, тоест за тези, които сега през септември ще бъдат седми клас. 

Изпитването след 10-и клас се прави, защото по новия Закон за училищното образование гимназията се разделя на два етапа - 8-10 клас и 11-12 клас. В десети клас учениците обикновено са на 16 години - възрастта, до която образованието е задължително по Конституция, разясни днес зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Вариантите за обществено обсъждане са два

Първият е да има задължителни два изпита – по български и четивна грамотност и по математика, а по желание да има още четири изпита – по природни науки, за обществени и граждански компетентности, по чужд език и по дигитални компетентности.

Вторият вариант предвижда по желание да са само националните външни оценявания по чужд език и дигитални знания, а останалите четири да са задължителни. Учениците ще могат да получават сертификати за владеенето на чужд език и дигитални компетентности, които сега са платени и това е допълнителен стимул учениците да положат и тези изпити, обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Оценките от изпитите след 10-и клас обаче няма да влизат в дипломите, а чрез тях ще се дава възможност за кандидатстване в друго училище при желание за преместване. 

"Голямата част от учениците са в средни училища и те ще се явят на национални външни оценявания, ще продължат в същото училище, в което са влезли и няма да има движение. Малка част от учениците ще променят своето училище и от средно ще отидат в профилирано, професионално, ако преценят, или ще сменят въобще профила си от обединено в друг вид училище", представи подробности по промените Стаматов. 

Националното външно оценяване след 4-и и 7-и клас ще се прави по точкова система

Още от догодина кандидатстването след седми клас ще се осъществява на базата на точки, а не на числови оценки от изпитите (6, 5, 4, 3, 2), както досега. Оценките в свидетелството за завършен седми клас, които участват в балообразуването, също ще бъдат преобразувани в точки по специална скала. Учениците, които от септември ще бъдат в седми клас, са първият випуск, който ще влезе в гимназия и ще я завърши по новия образователен закон.

"Националното външно оценяване, което се провежда се измерва в точки. Ако ученикът реши да кандидатства в Математическа гимназия, тези точки се използват, но се използват и годишните му оценки, които се прехвърлят от оценки в точки, за да бъдат съпоставими. "Отличен 6" се прехвърля към 50 точки, "Много добър 5" към 39 точки, "Добър 4" към 26 точки, "Среден 3" към 15 точки.", поясни зам.-министърът. 

И с 0 точки от изпитите след 7-и клас ще се влиза в гимназия, но не и в престижна.

"За цялото ни общество е важно да няма ранно отпадане на ученици, защото един малко грамотен човек е много по-добър от невлезлия в училище човек. За тях се дава тази възможност. Макар образованието да е задължително, то не може да бъде насилствено", заяви Стаматов. И добави, че "най-важното за всички в системата е ученикът да бъде ограмотен".

Учениците до трети клас няма да имат оценки и да повтарят класове

Зам.-министърът обясни, че не само в първи, но и във втори и трети клас децата няма да имат оценки. В свидетелствата им за завършване ще пише "Отлично", "Много добро", "Добро", "Задоволително", "Незадоволително" или "Слабо". Какъвто и да е резултатът в началното образование, клас няма да се повтаря.

Проектът на стандарта предлага и промени за държавните зрелостни изпити

Задължителен остава изпитът по български език и литература за всички, а вторият изпит е по профилиращия предмет. Увеличава се изборът на предметите за профилиращ предмет, като новите са информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Учещите в професионални гимназии пък ще полагат матури по български език и литература и за професионална квалификация. Стандартът предвижда още оценките от матурите да се преобразуват в международната скала за оценяване ECTS, ако учениците имат нужда при кандидатстване в чужбина.

Като цяло изпитите ще бъдат изработвани така, че да са съобразени и да се доближават до международните изследвания като PISA, TIMMS, PIRLS. Дава се възможност министърът на образованието и науката да насрочва национално външно оценяване по различен предмет или за различен клас, ако е необходимо системата да оцени как се справят учениците по новите учебни програми.

Формите на препитване се запазват

Те ще бъдат писмена, устна и практическа. Новото е, че ще се заложи на проектни дейности, по които учениците ще работят по двойки или в група.

За слабите ученици поправителните сесии ще бъдат две. В случай, че ученикът не издържи изпита трябва да повтаря годината. В начален етап за учащите с по-ниска успеваемост се въвеждат допълнителни летни часове.

Учителите ще трябва да дават обяснение за всяка оценка

То може да бъде писмено, под формата на рецензия или устно, но трябва да обясни на ученикът защо например е получило двойка.

Основно образование след 7-и клас

Свидетелство за завършено основно образование ще получат още тази учебна година седмокласниците. Тези от тях, които са в заварено положение ще изучат допълнително история и география, за да покрият това, което към момента се изучава в 8-и клас.

Пет ваканции за учениците предвижда министерството на образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама