Трети случай на нодуларен дерматит в Шуменско

15:07, 22 юли 16 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Констатиран е още един случай на нодуларен дерматит във върбишкото село Методиево. Болната крава вече е унищожена и загробена, съобщи д-р Наташа Баева, официален ветеринарен лекар за община Шумен на днешното заседание на общинската епизоотична комисия.  Кметовете на 26-те села в общината получиха информация за набелязаните от областната епизоотична комисия мерки за борба със заразния нодуларен дерматит.

Д-р Баева призова кметовете да следят за неидентифицирани животни в селата и да съобщават на ветеринарните власти. Кметовете трябва да организират и дезинсекция около общинските водоеми. За целта е нужно те да подадат информация за местата за водопой на животните и община Шумен ще организира ръсенето срещу кърлежи и комари чрез фирмата, която обработва площите. Стопаните са отговорни пък за пръскането на оборите и дворовете си срещу инсекти.

Ще продължат и съвместните проверки на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), МВР и ДАИ за ограничаване на нерегламентирани превози на животни и случаи на незаконна търговия с добитък.

В началото на заседанието на общинската епизоотична комисия, зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности в общината д-р Светлана Маркова припомни приетите от областната комисия мерки за борба със заразния нодуларен дерматит. Тя апелира кметовете отново да проверят данните за броя на едрите преживни в селата, както и да следят дали животните са с ушни марки и се водят в регистрите.

Според кмета на шуменското село Коньовец Гьокхан Реджеб, преброяването на животните не е   затруднило кметовете. Стопаните са съдействали за установяване на точния брой на поголовието. „Знам кой колко животни гледа, и в „Кабиюк” ходих и съм записал колко животни имат там. Не сме крили, защото това ни е прехраната”, категоричен е Реджеб.

Ветеринарните специалисти напомниха днес и за сроковете за подаване на заявления за изплащане на обезщетение за болни крави. Документите трябва да бъдат внесени в ОДБХ до 3 дни след унищожаването на животните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама