Ердоган обяви 15 юли за възпоменателен ден на жертвите на неуспешния преврат

15:25, 22 юли 16 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган обяви 15 юли за ден в памет на жертвите на неуспешния преврат, съобщават „Ройтерс“

“Идните поколения никога няма да забравят героите на борбата за демокрация”, изтъкна Ердоган.

Президентът на южната ни съседка подчерта, че е необходимо хората да продължат да се защитават срещу най-коварния и подъл опит за преврат в историята на турския народ.

Цитиран от световните агенции държавният глава призова за продължаване на срещите, определяни от правителството като „охрана на демокрацията” в турските градове. "Гражданите трябва да се съберат и изпълнят централните площади в градовете, докато нашата страна постави тази трудна фаза напълно зад себе си", каза Ердоган.

В интервю пред "Ройтерс" президентът изрази опасения от възможността за организирането на втори преврат, но по думите му това ще бъде много трудно, защото властите са много бдителни. "Нищо не пречи обаче извънредното положение да бъде удължено и след изтичането на трите месеца, допълни той.

Ердоган обвини турската разузнавателна служба МИТ и лично нейния ръководител Хакан Фидан, че са били допуснати значителни пропуски в разузнаването, които довели и до избухването на преврата в петък вечерта. Държавният глава обеща бързо преструктуриране на въоръжените сили, което се очаква да бъде направено на предстоящото заседание на Висшия военен съвет на страната през идната седмица. Това ще бъде нова структура, в която ще се влее свежа кръв, подчерта Ердоган, като добави, че движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото смята за мозъка на неуспелия опит за преврат, ще бъде третирано като терористична организация и нейните последователи ще бъдат наказани най-строго.

Снощи на моста на Босфора в Истанбул, който в нощта на преврата бе блокиран от танкове, се състоя митинг срещу опита за превземане на властта и в подкрепа на правителството. На площад Таксим е издигната мемориална стена с имената на загиналите, където се поставят цветя. Лидерите на религиозните общности - на евреите, арменците и християните - се поклониха пред стената, предаде БНР.

Междувременно броят на отстранените служители вече достигна 50 хиляди души. Арестите в страната продължават. Смята се, че има още замесени лица в преврата, които са на свобода.

В сряда вечерта Ердоган обяви въвеждането на 3-месечно извънредно положение, но без полицейски час.

При неуспешния опит за превземане на властта миналия петък в Турция загинаха 245 души, а над 1500 бяха ранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама