Очакват се въоръжени борби в Турция, опасяват се от "Движение 21"

16:08, 22 юли 16 / Политика 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган е готов да жертва демокрацията, за да утвърди властта си, с въвеждането на извънредно положение в страната и отмяната на зачитането на Европейската конвенция за правата на човека. Това се казва в официална позиция на „Движение 21“ по повод обстановката в Турция.

Според партията масовата разправа с политически противници и недоволни от управлението на Ердоган е предварително подготвена.

Предвид извънредното положение в Турция и въоръжените конфликти с кюрдите в югоизточната част на страната, може да се очаква продължителен период не само на политически сътресения, но и на въоръжени борби там, опасяват се от „Движение 21“. Те отчитат, че е налице значително нарастване на рисковете и заплахите за стабилността и сигурността в региона.

„Поетият курс към едноличен режим, основан на идеологизиране на религията и силен национализъм, наподобява пътя за развитие на диктатурите от миналия век, довели до най-кръвопролитните конфликти в Европа и света“, се казва още в позицията.

От „Движение 21“ настояват българското правителство и институциите, които отговарят за сигурността, да анализират внимателно обстановката и потенциалните сценарии и да предприемат превантивни мерки. Целта е България да бъде подготвена да реагира в кризисна ситуация. Необходимо е и да се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в най-кратки срокове, като се съгласува българската позиция с положението в Турция, отбелязват от партията.

„Министър-председателят следва да информира Народното събрание и обществото за резултата от анализа на средата за сигурност, съществуващите рискове и заплахи, както и за възложените задачи и предприетите мерки от страна на системата за защита на националната сигурност“, пише още в позицията на „Движение 21“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама