Междуинституционална работна група за пореден път обсъди проблема с автомобилните гонки по русенските улици

16:08, 22 юли 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се проведе поредната среща между институциите в Русе, която имаше за цел да обсъди проблемите, и евентуални решения около продължаващите авто-гонки по улиците. На срещата присъстваха представители на Общинска администрация, Облатната управа, Общински съвет, Окръжна прокуратура, РИОСВ, РЗИ, ДАИ, ОД на МВР - Русе, Пътна полиция, представители на бизнеса и на автомобилни клубове. 

Срещата продължи около 2 часа, и въпреки наситеното присъствие на ръководни органи, се въртеше около добре познати проблеми и многократно дискутирани идеи. 

Още в началото на срещата бе разгледана идеята собствеността на полигона край Николово да бъде прехвърлен от държавата към Община Русе, и да бъде обособен като място за провеждане на подобни "състезания", които да бъдат регламентирани и наблюдавани от съответните органи. Зам.-областният управител Валентин Колев заяви, че вече около година тече комуникацията между Областна управа и държавата по процедурата за прехвърлянето, но все още липсва развитие.

В по-голямата си част обаче присъстващите обсъждаха методите за ограничаване на подобни събития в града, като това бе свързано с обяснения от страна на институциите за липса на ресурси, правомощия, персонал, или всичко едновременно. Многократно бяха правени предложения за "засилено полицейско присъствие" по улиците, вместо към увеличаване на техническия и видео контрол, който бил в правомощията на държавата. 

Комисар Теодор Атанасов - директор на ОД на МВР - Русе, коментира, че дирекцията разполага с ограничен ресурс, с който може да се осигурят едва два екипа през нощните часове. Той обаче отбеляза, че в повечето случаи не става дума за предварително организирани състезания с автомобили, а хаотични и импулсивни прояви, което прави контрола и проследяването им още по-труден. Освен това нарушителите не се съсредоточават само в определени отсечки, а са разпръснати в различни квартали. 

Интерес предизвика изказване на Мартин Петров, представител на "BMW Клуб" - Русе, който заяви, че от клуба имат сериозен интерес да организират свои собствени състезания, като това да става легално и със съдействието на институциите, но заявиха, че от всички страни срещат съпротива. В същото време реалните решения на проблемите са много далеч от тези, които самите институции предлагат, тъй като младежите с буйна кръв няма как да бъдат ограничени с разпоредби, а вместо това трябва да им се даде възможност да се изявяват в контролирана среда, вместо по улиците. От клуба са на мнение, че единствено камерите за следене на скоростта могат да предложат адекватно решение на част от проблема, каквото решение авто-патрулите никога няма да са в състояние да постигнат. 

В крайна сметка бе предложено да се търси и съдействието на русенските народни представители, с които да се търсят варианти за законодателни промени и ангажиране на Народното събрание с проблема. 

Предстои нова подобна среща да бъде организирана през септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама