Сведоха глави пред паметника на Никола Вапцаров

16:19, 22 юли 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Банско отбелязаха 74 години от разстрела на една от най-светлите личности в българската история и литература - Никола Вапцаров.

Роденият в Банско поет е осъден и убит Гарнизонното стрелбище в София, след като молбата му за помилване е отхвърлена от цар Борис III.

За Вапцаров гръцкият поет Арис Диктеос написа през годините - "Аз поне не познавам друга поезия, която да излъчва такава силна топлота, човечност, близост и честност, поезия, която да е толкова убедителна в изискванията си за хуманна справедливост и мир, каквато е поезията на Вапцаров. И колко вяра в поета и в неговото бъдеще, колко копнеж за живот изразява и предава тази поезия, така проста, скромна и непосредствена като слово, поезия, която не приема красивите думи и натруфеността".

Днес, по време на градско тъжество пред паметника на Вапцаров в Банско, кметът Георги Икономов призова съгражданите си да намират вдъхновение от неговите стихове, да откриват духовна чистота, хуманизъм и нравствена сила. 

"Защото той е единствен и неповторим, да сведем глави пред светлата му памет", каза градоначалникът.

В знак на почит общински съветници, представители на институции и учебни заведения, общественици и граждани, поднесоха венци и цветя пред неговия паметник на площада, носещ гордо името му.

Преди церемонията, историците от Музеен комплекс Банско бяха подготвили кратка програма-рецитал в негова памет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама