Сметището в Шумен отново гори (обновена)

16:20, 22 юли 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депото за отпадъци, което се намира край шуменския квартал "Дивдядово" отново гори, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

След сигнал от екоинспекцията е извършена проверка на място.

Установено е, че има няколко нови горящи участъци.  В района на депото ще започнат измервания за  качеството на атмосферния въздух. Те ще бъдат направени със специализирана апаратура за аварийни ситуации от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. 

По-късно от екоинспекцията съобщиха, че стойностите на въглероден оксид, флуороводород, формалдехид, фенол, фуран, етиленов оксид, трихлоретан, циановодород, серен диоксид, фосген и циановодород са с нива под минималните гранични стойности.

Резултатите са получени от специализирана апаратура за аварийни ситуации на РЛ – Шумен към Изпълнителната агенция по околна среда за установяване на качеството на атмосферния въздух в района.

Topnovini.bg припомня, че сметището се запали на 1 юли. На другия ден екипи на пожарната овладяха огъня, но той не бе напълно потушен. Междувременно служители на депото запръстяваха сметището.

На 2 и 3 юли бяха извършвани проверки от екоинспектори на място. По предписание на РИОСВ бе организирано 24-часово наблюдение и дежурство на обекта.   

Гражданите се оплакваха от дима, но от екоинспекцията съобщиха, че няма опасност за населението.

Нямаше установени превишения на нормите за замърсяване на въздуха, след отчитане на показателите от автоматичната измервателна станция. Показателите за фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди също бяха в норми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама