Шефът на МВФ Кристин Лагард отива на съд заради небрежност

16:20, 22 юли 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шефът на международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард трябва да бъде съдена за превеждане на 400 млн евро на бизнесмена Бернар Тапи. Това съобщи АФП, позовавайки се на съобщение на френски съд.

Висшият апелативен съд отхвърли иска на Лагард срещу решението да бъде започнато дело срещу нея за небрежност при третирането на афера, при която Бернард Тапи спечели 404 млн. евро от парите на данъкоплатците през 2008 г., съобщава АФП.

Тя е обвинена в небрежност, след като е дала на Тапи 404 милиона евро през 2008 година, когато е била министър на финансите. Сега Лагард се очаква да се яви пред специализирания съд.

Тапи, бивш собственик на френски футболен отбор, спечели 403 милиона долара през 2008 година в съдебен случай срещу френската обществена банка Crédit Lyonnais, след като той заяви, че банката е занижила дела му в Adidas. Лагард се е разписала под документите за изплащането на сумата, докато е била министър на финансите на Франция по това време.

Разследващи съдии установиха по-късно, че паричният превод е „измама”, след като беше разкрито, че един от адвокатите на Тапи има връзки с един от съдиите.

Лагард може да отнесе до 1 година затвор и глоба от 15 хиляди евро.

Международният валутен фонд заяви, че няма да оттегли доверието си от Кристин Лагард. „Бордът на директорите, представляващ 189 страни членки продължава да подкрепя и изразява увереност в способността на главния изпълнителен директор да изпълнява функциите си ефективно“, заяви говорителят на инститицуята Гери Райс.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама