Данък върху таксиметров превоз на пътници от 350 лв. определи ОбС в Разград

16:24, 22 юли 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници в община Разград да бъде 350 лева, гласува днес на заседание Общинския съвет.

Предложението на кмета д-р Валентин Василев за изменение и допълнение на Наредба №18 за определяне размера на местните данъци в общината бе подкрепено с 21 гласа „за”, 5 против и трима въздържали се.

Д-р Василев обясни, че измененията в Наредбата се налагат заради промяна в Закона за местните данъци и такси. Той заяви, че при изготвяне на предложението за допълване на наредбата, в частта касаеща размера на данъка, общинска администрация е извършила проучване относно броя на таксиметровите автомобили, регистрирани на територията на община Разград. Към настоящия момент, средно годишно на територията на общината извършващите таксиметров превоз автомобили са между 180 и 200. При цена на услугата за таксиметров превоз, определена от Общинския съвет, както и броя на потребителите на същата, по експертно  становище на специалисти от бранша – нетните приходи, като обобщен показател, възлизат между 4000 и 5000 лв. за автомобил. Тъй като таксиметровият транспорт не е атрактивен бизнес за общината, затова се предлага данък, близък до минималния размер, определен в Закона за местните данъци и такси, каза още кметът. С въвеждането на новия патентен данък от догодина в общинската хазна се очакват да постъпят 70 000 лева.

По време на обсъждането на докладната постъпи предложение от общинският съветник от БСП Елка Неделчева данъкът да бъде 300 лв., но то не получи достатъчна подкрепа от общинските съветници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама