Създават Регионално сдружение за управление на отпадъците за регион Разград

16:51, 22 юли 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград да бъде включена в Регионалното сдружение за управление на отпадъците, гласуваха единодушно общинските съветници на днешното си заседание. То ще се изгради по смисъла на чл.24, ал.1 от Закона за управление на отпадъците. В обхвата му е предвидено включване на седемте общини в областта -  Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил. Общините ще създадат регионална система от съоръжения за управление и третиране на отпадъците.

Кметът на общината д-р Влентин Василев уточни, че създаването на Регионално сдружение между общините е необходимо и задължително условие за получаване на финансиране на проекти в областта на управление на отпадъците от европейските фондове, държавния бюджет, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) или други национални публични източници на финансиране.

Преди тази докладна, местният парламент гласува прекратяване на дейността на Сдружение с нестопанска цел „Лудогорие Еко“. По думите на кмета това се налага заради предстоящото учредяване на новото Регионалното сдружение за управление на отпадъците в Разград.

Той обясни, че „Лудогорие Еко” е създадено през 2009 година с експлоатацията на действащото Регионално депо за неопасни отпадъци – Разград и изпълнение на проекти финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“. Сдружението е създадено с цел изграждане на система за управление на отпадъците на територията на общините Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил, осигуряваща опазване на околната среда и предотвратяване риска за човешкото здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама