В 59 общински жилища в Шумен не живеят наемателите

17:07, 22 юли 16 25 2079 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 59 общински жилища в Шумен не се ползват от наемателите, показва проверка на местната власт. Информацията изнесе днес на здравна комисия зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Част от апартаментите са празни, а в други живеят хора, които нямат право на това.

В момента чакащите за настаняване по общия ред в общинско жилище са 49. Десетима са кандидатите за ведомствени апартаменти, осем за резервни жилища и четирима за общежитието на улица “Шуменска комуна”.

Данните бяха съобщени по време на обсъждането на предложените изменения в Наредбата за настаняване в общински жилища.

След прецизиране и обсъждане на текстовете местната власт предлага срокът на ползване на ведомствено жилище да е пет години.

Д-р Маркова изнесе редица куриози, на които са се натъкнали по време на проверката на общинските апартаменти. В някои от тях хората живеят повече от 30 години и така в момента на едно място съжителстват три-четири поколения. Някои от наемателите от години работят в чужбина, но не освобождават жилищата, а в някои ведомствени апартаменти живеят пенсионери.

“Трябва да се сложи ред в системата на картотекиране и да се затегне контрола за ползване на тази социална услуга, която Общината предлага. Това е целта и на промените в наредбата”, категорична бе д-р Маркова. Тя срещна одобрението на съветниците от всички политически сили, а също и на омбудсмана на Шумен Иван Капралов.

Припомняме, че основната промяна в наредбата е хората да ползват общинско жилище за 10 години, а не както до момента безсрочно. След този срок нуждаещите се отново ще могат да кандидатстват за картотекиране. Хората, които в момента ползват социалната услуга и отговарят на условията за настаняване няма да се извеждат от апартаментите, а за тях десетгодишният срок ще започне да тече от момента на влизане в сила на новите правила.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама