Весислава Иванова: Явно има проблем съдиите да изразяват мнение

18:05, 22 юли 16 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очевидно има проблем с това съдиите да изразяват мнение. Така съдия Весислава Иванова, член на Съюза на съдиите, коментира пред bTV последните проектопромени в Закона за съдебната власт, според които магистратите трябва да декларират дали членуват в съсловни организации.

Комисията по правни въпроси към Народното събрание обаче отказа да запише подобен текст и за членовете на масонски ложи и други тайни общества. “И аз питам каква е логиката - тя може да е всякаква, но не и здрава. Всеки съдия и не само - всеки човек, има правото на сдружаване, то е скрепено в Конституцията - за какво е необходимо да уведомяваме ВСС кой и къде членува, след като Съветът няма правомощия по този въпрос”, запита тя.

Запитана какви са мотивите за подобна поправка, Иванова заяви: “Следвало да декларираме, за да се знае кой какво казва и кой какви мнозинства формира в общите събрания. Кой да знае, питам аз? И какво ще направи, като узнае? И защо смята, че всеки човек, който членува в съсловна организация, не изразява собственото си мнение?”.

Тя остро разкритикува и нежеланието на депутатите да приемат съдийското самоуправление, предложено от министъра на правосъдието Екатерина Захариева. “Много е презряно съдийското самоуправление. Питаха ни защо ни трябва. Аз питам: “Защо ви пречи?”, каза тя.

И допълни: “Съдебната система трябва да се освободи от политическите попълзновения”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама