Отказаха да проверяват кмета на Търговище за конфликт на интереси

18:14, 22 юли 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси прекрати производството по сигнала срещу кмета на Търговище д-р Дарин Димитров. Той беше подаден в началото на миналия месец от местния лидер на Съюза на патриотичните сили "Защита" Красимир Русев и съдържаше информация, че след избора си за кмет Димитров продължава да работи като лекар и получава над хиляда лева месечно по договор със Здравната каса за медицинската си дейност.

В мотивите на Комисията се посочва, че няма конкретни данни за упражнени от кмета правомощия по служба в частен интерес. Доказателства за това не са събрани и в хода на административното производство.

"Няма да скрия неудовлетворението си от това решение за прекратяване на производството, защото аз реално не получавам отговор на въпроса си  -  има или няма конфликт на интереси, или простичко казано - възможно ли е който и да е кмет в страната да съвместява длъжността си с извършването на медицинска дейност, срещу която всеки месец получава съответните суми от Здравната каса. Аз имам един отговор, който въобще не стига до същината на това, в което аз се съмнявам." заяви Русев след като получи решението на Комисията. 

Той изрази мнение, че през последните две години Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е съзнателно осакатена и не работи ефективно. "Формално имаме едно изградено звено, за пред европейските партньори, но на практика тази комисия изпълнява функцията да прикрива, вместо да разкрива конфликт на интереси" категоричен бе "защитникът". Той обяви, че е направил официални постъпки, за да получи договорът между д-р Дарин Димитров и РЗОК.

Следващата стъпка на Русев е да изчака Комисията за установяване на конфрект на интереси да стане част от новото антикорупционно звено, което се подготвя  и тогава отново да я сигнализира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама