Интерпол влиза в международната коалиция срещу „Ислямска държава“

18:29, 22 юли 16 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интерпол се присъедини към международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", за да пресече потока от чуждестранни бойци и да спре финансирането й, съобщи международната организация за полицейско сътрудничество, цитирана от АФП и БТА.

Интерпол ще играе ролята на катализатор в полицейското измерение на борбата срещу Даеш, заяви генералният секретар на организацията Юрген Щок на среща във Вашингтон на министрите на външните работи и на отбраната от страните в международната коалиция.

"Обменът на информация чрез Интерпол разширява периметъра на националната сигурност. Един от ключовете е да се изгради мост между зоната на конфликта (където се намира ядрото на"Ислямска държава") и службите на полицията в чужбина, където организацията извършва радикализация и нанася удари", каза Щок, цитиран в комюнике на базираната във френския град Лион полицейска организация.

Според Щок сътрудничеството между Интерпол и американското министерство на отбраната е дало възможност да бъдат разбити мрежи за вербуване на джихадисти и да се установи местонахождението на чуждестранни терористи, превръщайки разсекретени сведения от афганистанското или иракското бойно поле в безценна следа за разследването.

Използването на този подход срещу Даеш ще даде възможност да се увеличи съществено успехът при разследванията срещу свързани с групировката организации по цял свят, каза той.

Шефът на Интерпол уточни, че сведения за повече от 7500 чуждестранни бойци вече се обменят между 60-те страни, членуващи в организацията. Оглавената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" включва 66 страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама