Русия ударила база на САЩ в Сирия

19:30, 22 юли 16 / Свят 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руски военни самолети са ударили миналия месец тайна военна база в Сирия, съобшава в. „Уолстрийт джърнъл“. Според изданието мястото било използвано от елитни американски и британски части, като е било и обект, свързан с ЦРУ.

Авторитетната медия отбелязва, че атаката е сързана с руската кампания да принуди Белия дом да се съгласи на по-тясно сътрудничество при въздушните удари в Сирия.

Инцидентът в секретната база се случил на 16 юни, а само ден по-рано около 20 военни от Великобритания са били там. Източниците, включително командири от сирийската опозиция, уточниха, че позицията е била поразена с касетъчни боеприпаси.

Три седмици по-късно, на 12 юли, руски самолети са поразили лагер на бунтовници, използван от бойци, подготвяни от ЦРУ. Лагерът се намира на около 80 километра от Ат Танф.

Военни и разузнавателни източници заявиха пред вестника, че атаките са засилили опозицията в Пентагона и ЦРУ да се сътрудничи с руснаците. Но Белият дом и Държавният департамент, опитвайки се да избегнат военна ескалация, са решили да се търси компромис.

На въпрос знае ли за подобен инцидент, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че не е запознат и няма да коментира вестникарски статии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама