Терор в центъра на Мюнхен, жертви и ранени (на живо+видео)

20:04, 22 юли 16 / Свят 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима души откриха стрелба в мол в центъра на Мюнхен. Имало е стрелба и на още няколко места в града, където и в момента се провежда полицейска операция. Първоначално силите на реда съобщиха, че става въпрос за стрелба, но по-късно обявиха, че това е терористична атака.

00:30 ч. Няколко германски медии съобщават, че на километър от търговския център, където се случи стрелбата, е намерено тяло. Полоцията подозира, че това може да е един от нападателите. До тялото е намерена раница. На място е изпратен робот, който ще инспектира чантата, за да се гарантира, че не съдържа взривни вещества.

23:40 ч. Говорителят на полицията обяви, че е намерено още едно тяло в търговския център. Така броят на жертвите вече е 9. Силите на реда проверяват дали намереното тяло не е на един от нападателите.

23:35 ч. Жертвите на терора вече са осем, потвърдиха немските власти, съобщи CNN.

23:32 ч. Според Süddeutsche Zeitung болницата Rechts der Isar, намираща се на 8 км от търговския център, в който беше открита стрелба, е в бойна готовност. Всички лекари в лечебното заведение за извикани по спешност.

23:20 ч. По време на пресконференция говирителят на мюнхенската полицията заяви, че според него става въпрос за терористична атака, но няма доказателства за това. Пред германските медии той събщи, че броят на жертвите вече е 7 души. Тази информация все още не е потвърдена от федералната полиция.

23:00 ч. Във Федералното канцлерство в Берлин бе свикан кризисен щаб, за да следи ситуацията в Мюнхен и да координира действията на службите за сигурност. Канцлерът Ангела Меркел не е присъствала на заседанието, съобщи ДПА.

22:50 ч. Според германския канал NTV всички полети и влакове до баварската столица са отменени. В града е обявено извънредно положение.

22:45 ч. Световните лидери изразиха съжаление от случващото се в Германия.

22:40 ч. Полицията в баварската столица обяви, че до момента не е имало никакви индикации за възможна ислямистка атака. Силите за сигурност проучват всички клипове от стрелбата, разпространени в сициалните мрежи.

22:30 ч. Полицията посъветва шофьорите да избягват магистралите около Мюнхен. Силите на реда призоваха водачите да избягват магистралите около Мюнхен, за да освободят пътя за линейки.

22:15 ч. Убитите при престрелките са шестима. Информацията за жертвите и ранените е противоречива. Световните медии съобщават за множество загинали и ранени.  Властите не са потвърдили официално колко са пострадалите.

Един от нападателите се е самоубил в непосредствена близост до търгосвкия център по непотвърдена информация. Издирават се трима нападатели, но няма информация за тяхната самоличност.

Бойци на "Ислямска държава" приветстваха терористичния акт в социалните мрежи.

Баварският министър на вътрешните работи Йоаким Херман съобщи за най-малко трима загинали.

Районът е отцепен от спецчастите.

Говорител на полицията обяви пред "Зюддойче цайтунг", че има множество ранени и поне 18 убити.

"Билд" съобщава, че нападателите са избягали.

Полицията в баварската столица помоли гражданите да избягват центъра на града, както и други публични места.

Общественият транспорт е спрян, а в интернет се разпространява информация към кои хотели могат да се насочат хората, останали далеч от домовете си. Централната жп-гара в града е евакуирана.

Все още не са ясни мотивите на престъплението.

"Чух изстрели и видях ранени", коментира жена, работеща в магазин за козметика. По нейните думи е настъпила паника сред хората, а от полицията са им казали да не излизат навън. 

Припомняме, че на днешната дата преди 5 години масовият убиец Андерш Брайвик разстреля 77 души по време на младежки лагер на норвежкия остров Утоя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама