Да се противодейства на ДАЕШ е най-голямото предизвикателство, според Цветанов

21:45, 22 юли 16 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямото предизвикателство днес е как да се противодейства на „Ислямска държава“ (ДАЕШ). Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

Той припомни, че те е завоювала територии в Сирия и Ирак, направила е отстъпление от завоюваните територии и е заложила на силната пропаганда и на възможността да се насочи към държави, които са със слаби институции и които не могат да функционират нормално.

Има война срещу демокрацията, срещу правовия ред, срещу върховенството на закона. България трябва да бъде притеснена, но страхът не е решение. Затова е необходима прецизност и организираност, за да се търсят общите политики за противодействие на случващото се. От 2011 г. Европа е различна, а от 2013 и 2014 г. Близкият Изток е съвсем различен, а опасността дебне и в Северна Африка, коментира Цветанов.

Според него причините трябва да се търсят в лошата интеграция на всички, които живеят в Западна Европа. Цветанов отбеляза, че извършителите и съпричастните в терористичните актове са хора, които са живеели в държавите, в които са се случили атентатите, но са отишли да воюват за „Ислямска държава“.

Новият антитерористичен закон е една стъпка, която е задължителна, защото в почти всички европейски държави има такова законодателство. В България трябва да се създаде максимално добра координация и да има ограничаване на определени зони в местата, на които живеем, категоричен е той.

Относно предстоящите президентски избори и кандидатът на ГЕРБ Цветанов каза, че партията все още не е на вълната за същинската президентска кампания. По неговите думи до обявяването на кандидатурата са възможни няколко варианта, но кандидатът на ГЕРБ ще е с евроатлантическа насоченост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама