18-годишен германец е стрелецът от Мюнхен

07:46, 23 юли 16 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
18-годишен германски гражданин от ирански произход е стрелецът от Мюнхен. При атаката в търговски център в града бяха убити 10 души, включително нападателят, а ранените са 16, като трима от тях са в критично състояние. Сред жертвите има и деца.

Стрелецът има двойно гражданство - немско и иранско, съобщиха от полицията. Все още не са известни мотивите за престъплението.

"Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него", каза началникът на полицията Хубертус Андре, цитиран от ДПА.

Нападателят е бил с червена раница, в която е нямало експлозиви, а е носел само пистолет, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в търговския център "Олимпия". По-късно той се е самоубил.

По първоначални данни стрелците, избягали от местопрестъпленеито са трима. По-късно се оказа, че двама заподозрени са били разпитани и било установено, че нямат нищо общо. Не се потвърдиха и другите сигнали за стрелби и вземането на заложниците. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха.

 "Германия не може да потвърди, че стрелбата е акт на тероризъм", заяви началникът на кабинета на канцлера Ангела Меркел, цитиран от "Ройтерс".

"Не можем да изключим, че това е свързано с тероризъм, но и не можем да го потвърдим, обаче разследваме и в тази посока", каза Петер Алтмайер. Днес по обед ще се състои заседание на Съвета за национална сигурност, на което ще се направи оценка на ситуацията.

Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията и призова всички свидетели да изпратят материали от местопрестъплението.

Нито една терористична групировка не е поела отговорността за нападението към момента. Въпреки това един от главните пропагандни канали на „Ислямска държава“ отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама