Исторически трамвай ще обиколи София с разказ за столичните паркове

08:05, 23 юли 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Исторически трамвай с мотриса МАН-Сименс от 1935 г. и с ремарке Кардалев от 1928 г. ще премине по улиците на София. Докато се придвижват по релсите, пътниците ще бъдат запознати със столичните паркове и градините и тяхната връзка с трамвайния транспорт.

Трамваят тръгва в 10:30 часа от депо „Банишора“. Той ще премиен през Северния парк, а на трамвайното ухо „Връбница“ ще обърне и ще продължи към Западния парк, парк „Света Троица“, парк „Свети Никола“, Градската градина, Борисовата градина. Като стигне пл. „Журналист“ ще обърне и ще продължи към „Руски паметник“, през парк „Хиподрума“, парк „Славия“, ще стигне до „Княжево“ и ще се еърне към депо „Банишора“.

Пътуването е организирано от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и Сдружение 365 по проект „Зелените трамваи търсят своя дом“. То ще продължи около 2 часа и 30 мин.

След Освобождението столичният град е неприветлив и не дава възможност за приятен отдих на жителите и гостите му. През 1882 г. е назначен първият общински градинар на София – швейцарецът Даниел Неф, който проектира и създава първите градини и паркове на столицата. След пускането на трамваите през 1901 г. те се явяват естественият начин за придвижване на населението, в това число до вече изградените Княз-Борисова градина, Градска градина, Парк „Св. Никола“ и „Витоша“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама