Фестивалът „Заедно в ХХІ век“ събира творци от 8 държави

09:12, 23 юли 16 / Култура 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 200 творци от България, Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Армения и Израел се събират в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ за VІІІ лятна международна творческа среща „Заедно в ХХI век“, организирана от Фондация „Устойчиво развитие за България“. Официалното откриване е довечера в Атриума на хотел „Лонгоз“. За фестивала пристигнаха световноизвестните хорове „Мдзлевари“ (Грузия) с ръководител Кахабер Онашвили и „Рапсодия“ (Молдова) на Наталия Барабанщикова. Двамата известни творци са и художествени директори на „Заедно в ХХI век“. Творческото им сътрудничество продължава вече осма година.

По традиция проектът ще започне с Ден на България, в който ще се представят танцовата формация „Арт Денс“, Детският фолклорен танцов ансамбъл на гр. Аксаково, Фолклорна формация „Феномени“, изпълнителите Теди Генев и Грета Ганчева.

В деня на Русия – на 27 юли, концерт ще изнесе популярната руска певица Алена Биккулова, известна със своите романси и популярни песни. Малко преди това ще се проведе и конкурсът на участниците „Заедно в ХХI век“.

Молдова ще бъде представена от хор „Рапсодия“ и Детската стугия „Гиочел“, хора на ветераните „Пеещи сърца“, групата на Руския културен център към общината в Кишинев, както и театър „Кофемолка“.

Творчески мастър класове за участинците във фестивала ще водят Наталия Барабанщикова, Татяна Яковчук и Кахабер Онашвили. Актрисата Анастасия Забродина ще преподава умения по публична реч и сценично поведение. Тя ще изнесе и авторски моноспектакъл. Нейна книга ще бъде представена в деня на културата, литературата и духовността, заедно с тази на молдовския писател Анатолий Лабунский.

25 юли е ден на паметта – всички участници ще поднесат цветя на паметника на загиналите подводничари, а по-късно ще се включат в кръгла маса на тема „Няма да забравим...“ В същия ден ще има детски конкурс за рисунка на асфалт „Пусть всегда будет солнце“ и конкурс за патриотични песни и стихове.

Участниците ще се включат в традиционния Международен фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“. В хотел „Лонгоз“ ще бъдат открити изложби на художника Яков Тихман и на фотографа Едгар Мартиносян.

Два специални акцента има във фестивалната програма през тази година – на 29 юли в киноконцертната зала „Радуга“ ще се проведе първият конкурс „Креатив“ – „Сън в лятна нощ“, посветен на творчеството на Уилям Шекспир, а ден по-късно фестивалът „Заедно в ХХI век“ ще бъде поздравен от беларуския фестивал „Волна идеи“ с гала концерт в амфитеатъра на комплекса.На 31 юли участниците ще пеят и в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама